STA/P.M. | 15. 8. 2023, 15:01

Stopili so jim na prste: za Rusijo vohunili tudi s slovenskimi dokumenti

Fotografija je simbolična.

Tina Kosec/Bobo

Otok pretresa velika vohunska afera, v kateri se je zaradi ponarejenih slovenskih potnih listov znašla tudi naša država.

Britanske oblasti so februarja pridržale tri bolgarske državljane, ki jih sumijo vohunjenja za Rusijo, poroča britanski BBC. Trojico so po plačilu varščine izpustili, obtožnica pa jih zaenkrat bremeni posestva ponarejenih potnih listov, osebnih izkaznic in drugih dokumentov, imeli naj bi tudi slovenske dokumente.

Profimedia

Obtoženci so 45-letni Orlin Roussev z jugovzhoda Anglije ter 41-letni Bizer Džambazov in 31-letna Katrin Ivanova iz Londona, je identitete vohunov razkril britanski Daily Mail. Poleg slovenskih, naj bi imeli tudi britanske, bolgarske, francoske, španske, italijanske, hrvaške, grške in češke dokumente. Na družbenih omrežjih so zaokrožile fotografije treh osumljencev.

Trojica je na Otoku živela več let, v tem času pa so opravljali različne poklice. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočila londonska policija, so na podlagi zakonodaje o nacionalni varnosti pridržali pet oseb, policija pa ni neposredno komentirala navedb poročil mreže BBC.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol