31. 10. 2021, 06:33 | Vir: STA

Na podnebni konferenci v Glasgowu o zmanjševanju izpustov in financiranju

profimedia

S formalnim začetkom pogajanj bo danes v Glasgowu stekla dvotedenska podnebna konferenca COP26. Glavne teme bodo ambicije pri zmanjševanju izpustov, podnebno financiranje in izvajanje pariškega sporazuma. Medtem ko bodo pogajalci že danes zavihali rokave, bo politično dogajanje prvi vrhunec doseglo v ponedeljek z vrhom voditeljev.

Kratica COP označuje konferenco pogodbenic (Conference of the Parties) Konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja. COP26 je 26. zasedanje pogodbenic te konvencije, ki ga bo gostilo Združeno kraljestvo v partnerstvu z Italijo od danes do 12. novembra.

V ospredju bo vprašanje izvajanja pariškega sporazuma o podnebnih spremembah, ki je bil sprejet na zasedanju COP21 v francoski prestolnici leta 2015. V skladu s sporazumom naj bi pogodbenice do konca stoletja globalno segrevanje omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje. Pogajalci bodo morali dokončati knjigo pravil in navodil za začetek izvajanja tega sporazuma.

Med cilji konference pa so tudi sprejetje zavez o ambicioznejših ciljih za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2030, razprava o ukrepih za prilagoditev neizogibnim posledicam podnebnih sprememb ter povečanje obsega finančne pomoči državam v razvoju za podnebno prilagajanje. Trenutno namreč zastavljeni prostovoljni cilji držav ne zadostujejo za ustrezno omejitev dviga globalne temperature, prav tako je svet še daleč od obljubljenih 100 milijard dolarjev finančne podnebne pomoči revnejšim državam letno.

Slovenija bo v Glasgowu kot trenutna predsedujoča Svetu EU igrala pomembno vlogo koordiniranja stališč znotraj unije in predstavljanja EU navzven. Tudi zato bo slovenska delegacija obsežna, štela bo več kot 50 članov. Na vrhu voditeljev bo Slovenijo zastopal premier Janez Janša, v drugem tednu pa bo na ministrskem delu osrednja vloga pripadla okoljskemu ministru Andreju Vizjaku. Glavna slovenska podnebna pogajalka bo Tina Kobilšek.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord