26. 2. 2022, 14:12 | Vir: STA

Na Poljsko po ruski invaziji prispelo okoli sto tisoč beguncev iz Ukrajine

profimedia

Od začetka ruske invazije ta teden je iz Ukrajine na Poljsko prispelo že okoli 100.000 beguncev, je danes sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Dodal je, da ima 90 odstotkov beguncev v državi že zagotovljen bivalni prostor, kot so domovi prijateljev ali družine, preostali pa iščejo pomoč v devetih sprejemnih centrih ob meji.

V petek je na Poljsko prispelo skoraj 50.000 beguncev iz Ukrajine, je danes sporočil vodja poljske mejne straže Tomas Praga.

Obravnava beguncev na ukrajinski strani meje se upočasnjuje, ker vojna povzroča okvare v operacijskem sistemu, ki ga uporabljajo ukrajinski mejni policisti, je za poljsko javno televizijo TVP povedal Szefernaker. Novinar nemške tiskovne agencije dpa je na mejnem prehodu Medyka-Shegyni poročal, da so begunci, med katerimi so številni potovali peš, več ur čakali na obravnavo.

Poljska lahko na meji vsak dan sprejme do 50.000 beguncev iz Ukrajine, je zagotovil Szefernaker. Po njegovih besedah je večina beguncev, ki so do zdaj prispeli na Poljsko, žensk in otrok, vendar so med njimi tudi moški, ki niso stari od 18 do 60 let in tako v Ukrajini niso bili vpoklicani v vojsko.

Poljska, kjer je že pred rusko invazijo živelo približno 1,5 milijona Ukrajincev in ki je izrazila trdno podporo Ukrajini, je doslej sprejela večino vseh beguncev, ki bežijo iz Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Po zadnjih podatkih je od 24. februarja iz Ukrajine v sosednje države zbežalo skoraj 116.000 ljudi, predvsem na Poljsko, Madžarsko, v Moldavijo, Slovaško in Romunijo," je danes na Twitterju sporočil visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Manjše število ukrajinskih beguncev so medtem beležile tudi druge države. Po podatkih slovaškega notranjega ministrstva je od srede do petka mejo prečkalo 7490 ukrajinskih državljanov, kar je petkrat več od običajnega števila mejnih prehodov.

Po navedbah ministrstva je za azil uradno zaprosilo le 14 ljudi, ki so jih pristojne službe nastanile v begunskem taborišču Humenne blizu meje. Slovaški konservativni premier Eduard Heger je skupaj z notranjim ministrom Romanom Mikulecem obiskal mejni prehod Vysne Nemecke in poudaril, da je njegova država pripravljena pomagati beguncem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord