23. 6. 2018, 15:43 | Vir: STA

Na polnem trgu je med govorom etiopskega premierja eksplodirala granata

profimedia

Po navedbah etiopskega premierja Abiya Ahmeda je v eksploziji, ki je odjeknila danes med njegovim govorom na zborovanju v prestolnici, umrlo in bilo ranjenih več ljudi. Napad je označil za "neuspešen poskus sil, ki ne želijo videti enotne Etiopije", navaja britanski BBC.

Etiopskega premierja so po eksploziji na njegovem zborovanju nemudoma spravili na varno. Domnevajo pa, da je eksplodirala granata, ki jo je nekdo odvrgel med množico ljudi na trgu Meskel v prestolnici Adis Abebi.

Abiy je ljudstvo nagovoril v televizijskem prenosu, a ni pojasnil, koliko žrtev je terjala eksplozija. Dodal je, da policija že preiskuje primer. Za zdaj ni natančnih podatkov o žrtvah. Po nekaterih virih gre za nekaj mertvih, drugi omenjajo več deset žrtev. Poškodovanih naj bi bilo 132 ljudi. 

Organizatorji zborovanja so medtem sporočili, da je bil tarča današnjega napada premier. "Posameznik je skušal zavihteti granato proti odru, kjer je sedel premier," je eden od organizatorjev dejal za nemško tiskovno agencijo dpa.

Na zborovanju se je po ocenah organizatorjev sicer zbralo več tisoč ljudi.

Abiy je prevzel vodenje vlade aprila in je kmalu napovedal vrsto reform, v okviru katerih namerava država razrešiti spor o meji z Eritrejo in ključne gospodarske sektorje odpreti tujim vlagateljem. Vodenje etiopske vlade je prevzel po več letih protivladnih protestov in političnih napetosti. Sicer je tudi prvi predsednik vlade v zgodovini sodobne Etiopije iz vrst večinske etnične skupine Oromo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.