24. 9. 2021, 06:30 | Vir: STA

Na posvetu o zlorabah otrok na spletu poudarili pomen sodelovanja pri odkrivanju zlorab

profimedia

Na posvetu o zlorabah otrok na spletu so udeleženci poudarili pomen sodelovanja pri odkrivanju zlorab, je povedal vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto Robert Tekavec. Opozoril je, da lahko pri čezmejni organizirani kriminaliteti le s sodelovanjem zaščitijo žrtve in odkrijejo storilce.

Tekavec je v izjavi za medije pojasnil, da so zlorabe na Zahodnem Balkanu še posebej pogoste zaradi majhnih kulturnih in jezikovnih ovir, zaradi česar pogosto prihaja do čezmejne organizirane kriminalitete na področju spolnih zlorab na spletu.

K naslavljanju problematike spolnih zlorab otrok na internetu lahko pripomore vsak. In sicer tako, da neprimerne posnetke otrok spolne narave posreduje na prijavno točko, ali da jih prijavi na policijo, je povedal organizator posveta E-zlorabe otrok in sodelavec Spletnega očesa Andrej Motl. Drug način sodelovanja pri odkrivanju zlorab je, da posameznik sodeluje v Europolovi akciji, v kateri lahko prepozna predmete in lokacije krajev spolnega izkoriščanja otrok.

Otroci vse več časa preživijo na internetu brez nadzora staršev, vse več imajo dostopa do pametnih naprav, do interneta in so lahko hitro žrtve spletnih pedofilov, plenilcev, ki jih prepričajo v nekaj, kar sami nikoli ne bi storili, je poudaril Tekavec. "Internet sam je preplavljen s posnetki spolnih zlorab otrok, razširjenost teh posnetkov pa spodbuja povpraševanje, ki spodbuja izdelavo takih posnetkov. Izdelava pa pomeni vse več spolno zlorabljenih otrok povsod po svetu in tudi v Sloveniji", je dejal.

Vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto je povedal tudi, da slovenska policija največ prijav spolnih zlorab otrok dobi s strani tujih varnostnih organov in s strani aplikacij kot so TikTok, Snapchat, Instagram, Viber, WhatsApp in drugih, kjer so prisotni slovenski otroci.

Na policiji tako poudarjajo, da so starši tisti, ki so odgovorni za to, kaj njihovi otroci počnejo na pametnih napravah in na internetu. Predlagajo, da naj otrokom dostop do pametnih naprav omogočijo čim kasneje. "Naj ne bo to, ko je otrok star pet ali šest let, saj tak otrok ni vešč tehnologij in bo lahko zelo hitro žrtev kaznivega dejanja, nagovarjanja ali izsiljevanja. Poleg tega lahko otrok z nenadzorovano uporabo interneta dostopa do vsebin, ki zanj niso primerne, do pornografije, nasilnih posnetkov, kar je škodljivo za njegov razvoj," je opomnil Tekavec.

Pri odkrivanju storilcev spolnih zlorabah otrok preko interneta je policija zelo uspešna. "Že ob prijavah, ki jih dobimo s strani tujih varnostnih organov in s strani tujih internetnih ponudnikov, je dovolj dokazov, da lahko ugotovimo, kdo je tak posnetek razširjal in kdo je na posnetku in ali je to slovenska žrtev ali ne," je dejal Tekavec. Dodal je, da je za spolno zlorabo otroka na spletu predpisana kazen do osem let zapora.

Danes je zaživela tudi kampanja Reci ne!, s katero v policiji sporočajo, da zanje v skupnem boju za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje teh kaznivih dejanj ni meja, enako kot to dejstvo na spletu izkoriščajo storilci spolnih zlorab otrok in mladostnikov. V njej sodeluje Europol in policisti iz Slovenije, Hrvaške, Severne Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore.

Boj proti spolnemu izkoriščanju otrok je med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.