8. 3. 2022, 19:25 | Vir: STA

Na poti iz Ukrajine v Slovenijo je trideset mačk pasme donska sfinga

Profimedia

Trideset mačk pasme donska sfinga je na poti v Slovenijo, kjer jim bo ukrajinska begunka, ki jih je rešila, poskušala najti nov dom, je poročal Kanal A. V Slovenijo se jih je odločila prepeljati zaradi pomanjkanja hrane, elektrike in ogrevanja. Začasno prebivališče so za živali našli v ljubljanskem zavetišču, nato pa bodo poiskali nove lastnike.

Medtem so po poročanju televizije v Romuniji hišnim ljubljenčkom iz Ukrajine na pomoč priskočili prostovoljci s hrano, vodo in odejami. Pomagajo jim tudi izdelati dokumentacijo, evropske potne liste, in jih cepijo, saj velik del teh živali ne ostane v Romuniji.

Ukrajinskim zavetiščem za živali bosta pomoč nudila tudi ukrajinska vzreditelja jakutske lajke, ki živita v Prlekiji. Po poročanju Kanala A bosta v prihodnjih dneh z avtodomom na moldavsko mejo poskusila dostaviti hrano in zdravila za živali v zavetiščih v Ukrajini.

Živalski vrt v Kijevu pa je postal začasen dom za skrbnike in njihove družine. Vodja kijevskega živalskega vrta Kyrylo Tratin je za Kanal A povedal, da je živali skoraj nemogoče evakuirati, ker zanje ni možno zagotoviti ustrezne veterinarske oskrbe in prevoza kletk.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord