23. 6. 2019, 18:38 | Vir: STA

Na praške ulice se je vsulo četrt milijona ljudi, ki protestirajo proti Babišu

profimedia

V Pragi so danes potekale največje demonstracije v zadnjih 30 letih, uperjene proti premierju Andreju Babišu. Na ulice se je podalo več sto tisoč ljudi, po navedbah organizatorjev jih je bilo najmanj 250.000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi preobremenitve mobilnega omrežja se je to sesulo, zaradi gneče so morali zapreti postajo podzemne železnice.

Protestniki, zbrani pod okriljem mreže Milijon trenutkov za demokracijo, so zahtevali neodvisno preiskavo milijarderja Babiša in njegov takojšen odstop s premierskega položaja. Peticijo s temi zahtevami je podpisalo že več kot 400.000 ljudi.

Danes so udeleženci nosili plakate s pozivi k odstopu in vzklikali: "Tukaj smo!" Po oceni opazovalcev je šlo za največje demonstracije po žametni revoluciji v tedanji Češkoslovaški leta 1989, ko je padel komunistični režim.

Ustanovitelju vladajoče populistične stranke ANO očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. Nanj letijo tudi očitki konflikta interesov. A 64-letni Babiš vse očitke zavrača, prav tako odklanja dialog z demonstranti.

Babiševa manjšinska vlada, ki jo podpirajo socialdemokrati (ČSSD), se bo sicer morala v sredo soočiti tudi z nezaupnico v parlamentu. Vendar pa so Babiša medtem že podprli komunisti (KSČM), zato je malo verjetno, da bo opozicija zbrala dovolj glasov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord