14. 12. 2021, 14:58 | Vir: STA

Na prestižnem lepotnem tekmovanju diskvalificiranih več kot 40 kamel

Xinhua/STA
Na prestižnem lepotnem tekmovanju diskvalificiranih več kot 40 kamel (foto: Xinhua/STA)

Na svojevrstnem savdskem lepotnem tekmovanju kamel je bilo zaradi uživanja prepovedanih poživil in lepotnih posegov diskvalificiranih kar 43 lepotic. Gre sicer za pomembno lepotno tekmovanje v okviru festivala kamel v čast savdskemu kralju, na katerem glavna nagrada znaša 66 milijonov dolarjev.

Na festivalu kamel, ki je največji na svetu in traja 40 dni, sodeluje približno 33.000 lastnikov kamel, tudi iz tako oddaljenih držav, kot so ZDA, Rusija in Francija, poroča britanski BBC.

Sodniki na lepotnem tekmovanju ocenjujejo zunanji videz kamel, največ pozornosti pa posvečajo ključnim značilnostim živali, kot so dolge, povešene ustnice, velik nos in oblikovana grba. Lastniki kamel uporabljajo različne metode, da bi dosegli lepotno popolnost, vendar pa so sodniki mnoge ujeli pri uporabi nedovoljenih sredstev.

Po podatkih savdske tiskovne agencije SPA je bilo na tekmovanju diskvalificiranih 27 kamel, ker so imele raztegnjene dele telesa, medtem ko jih je bilo 16 izločenih po prejetju prepovedanih injekcij. Organizatorji tekmovanja so opisali, kako so kamelam v ustnice, nosove, čeljusti in druge dele glave vbrizgavali botoks za sprostitev mišic. S kolagenskimi polnili pa so jim povečali ustnice in nosove ter s hormoni pospešili rast mišic.

Organizatorji so opozorili, da tolikšnega obsega manipulacij doslej še niso odkrili. Hkrati so napovedali stroge kazni za goljufe.

V organizaciji za pravice živali Peta Asia so takoj izrazili ogorčenje nad dogodkom. Podpredsednik organizacije Jason Baker je dejal, da je treba rešiti vprašanje dobrobiti živali na Bližnjem vzhodu in v Aziji. "Izvajanje lepotnih posegov na živalih - od striženja ušes do izrezovanja krempljev, odstranitve rogov in vbrizgavanja polnil - je ogabno kruto in kaže, da so ljudje, ki uporabljajo takšno taktiko, izredno nizkotni," je dodal Baker.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.