24. 7. 2020, 21:19 | Vir: STA

Na protestih v Ljubljani tudi za pravice žensk

profimedia

Kljub slabemu vremenu protestniki nadaljujejo s petkovim opozarjanjem na ravnanja vladajočih, s katerimi se ne strinjajo. Na današnjih protestih v prestolnici so se med drugim zavzeli za pravice žensk.

Del protestnikov se je že ob 17. uri zbral v podhodu pri moderni galeriji, kjer so izvedli akcijo potiskanja dežnikov, pelerin in ostale opreme s kritikami in gesli. Predvsem protestnice so se za današnji protest opremile z letaki z gesli "ja pomeni ja". Želijo namreč, da se pri pregonu kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost v kazenski zakonik vpiše model izrecnega soglasja s spolnim odnosom.

Gre tudi za kritičen odziv na izjavo ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič, na katero je opozoril Inštitut 8. marec, češ da je ministrica izjavila, da so ženske včasih same krive za spolno nadlegovanje. Ministrica je sicer v predmetnem odgovoru na poslansko vprašanje v DZ govorila o vzorcih, ko ženske prijave umikajo in tako storilca organi pregona ne morejo ustaviti, in ne poiščejo pomoči. To je ministrica danes tudi dodatno pojasnila na novinarski konferenci in se opravičila, če je njeno izjavo kdor koli razumel tako, kot da so ženske česa krive.

Na Prešernovem trgu so razvili tudi velik transparent z napisom Ivan, ne bom tekla za tvojim vozom, z referenco na Cankarjevo knjižno delo.

Sindikalistka Tea Jarc je v govoru, v katerem se je zavzela za nedeljsko zaprtje trgovin, opozorila na stisko trgovcev in v še večji meri trgovk, ki si želijo in zaslužijo prostih nedelj. Obenem pa so vsakodnevno izpostavljeni tveganju okužbe z novim koronavirusom. Po njenih besedah vlada raje kot zdravju in svobodi daje prednost kapitalu in izkoriščanju ljudi.

"Čas je, da se te temu še odločneje upremo. In se jasno, glasno in borbeno borimo za delavske in socialne pravice, za demokracijo, vladavino prava in za svobodo," je še dejala Jarčeva, katere govor so objavili tudi na družbenih omrežjih.

Protestniki so izrazili tudi kritiko do ravnanj predsednice DeSUS Aleksandre Pivec, ki da ni dovolj pojasnila okoliščin svojega gostovanja na Krasu. Zavzeli so se za volilni zakon, ki bo onemogočil prevare volivcev ter izrazili podporo kulturi in ne diktaturi. Ob tem so se zavzeli za odstop ministra za kulturo Vaska Simonitija. Opozorili so na pravice tako mladih kot starostnikov, se zavzeli za varovanje okolja in ureditev dostopnega javnega zdravstva in proti vojaškim naložbam.

Današnji protesti so v delu tudi nadaljevanje prejšnjih, ko so tudi v okviru ljudske skupščine oblikovali 245 predlogov in zamisli.

S Prešernovega trga, kjer so se protestniki zbrali ob 19. uri, so se nato odpravili po ljubljanskih ulicah, med drugim mimo posameznih ministrstev, podporo nacionalnim medijem oziroma vsem novinarjem pa so izrazili pred sedežem Radia in Televizije Slovenija. Spregovorila je tudi medijska strokovnjakinja Sandra Bašič Hrvatin, ki je po navedbah Dela opozorila, da so javni mediji javno dobro.

Tudi na današnje proteste so na družbenih omrežjih sicer vabile različne iniciative. V Ljubljani se je del protestnikov tako znova zbral tudi na Trgu republike, kjer so se protesti tudi začeli. Tam so omogočili zbranim, da pred "odprtim mikrofonom" povejo, kar jim leži na duši. In tudi tu je bilo slišati pozive k uporu proti fašizmu, znova so opozorili na neprimeren odnos vladajoče politike do ljudi, pri čemer niso bili kritični le do vlade, pač pa tudi do predsednika republike Boruta Pahorja. Več protestnikov je opozorilo, da ima Slovenija izjemne ljudi, kulturne in naravne danosti, a svojih priložnosti ne izkoristi, ker številne na mestih vpliva vodijo vzgibi kraje javnega denarja in oblikovanje neprimernih politik.

Protestne akcije so potekale tudi v nekaterih drugih mestih v državi, med drugim o njih poročajo iz Maribora, Pirana in Velenja, znani uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale pa se je na družbenih omrežjih z geslom Stop korupciji oglasil kar z Dunaja.

Provladni "rumeni jopiči" pa so danes na družbenih omrežjih objavili, da bodo zvečer med protestniki izvajali "monitoring".