1. 9. 2018, 18:31 | Vir: STA

Na protestih v nemškem Chemnitzu se je zbralo več tisoč ljudi

Profimedia

V nemškem mestu Chemnitz so se novi protesti, ki jih je sprožil umor 35-letnega Nemca kubanskega rodu, danes začeli mirno s protiprotesti podpornikov migracij s pozivi k miru in proti ksenofobiji. Nato so se zbrali tudi skrajni desničarji. Na ulicah mesta je tako ob močni prisotnosti policije več tisoč ljudi.

Na trgu Roter Turm se je najprej dopoldne zbralo okoli 50 ljudi. Ti so ob razpravi, govoru in glasbi pozvali k miru, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Blizu cerkve Svetega Janeza se je nato popoldne na protestih za mir in proti ksenofobiji po navedbah organizatorjev začelo zbirati vse več ljudi in zbralo več kot dva tisoč. Shoda se udeležuje tudi več vidnejših predstavnikov zvezne in državne politike, med njimi županja Chemnitza Barbara Ludwig, generalni sekretar SPD Lars Klingbeil in vodja poslanske skupine Levice v zveznem parlamentu Dietmar Bartsch.

K udeležbi je pozvalo več kot 70 združenj, političnih strank, klubov in zasebnih posameznikov pod zastavo z napisom "Imej srce, ne sovraštva" in ob sloganu "Chemnitz brez nacistov". Medtem so se začeli tudi zbirati udeleženci protesta, ki ga organizira desničarska skupina Pro Chemnitz, ki je shode, tudi nasilne, proti migrantom organizirala že v minulih dneh. Zbralo naj bi se okoli 1500 ljudi, večina pa se jih je nepričakovano odločila, da se bodo pridružili protestom, ki jih na drugem kraju v mestu organizirata skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo in protiislamsko gibanje Pegida. Ob tem so vzklikali "mi smo narod" in "Merklova mora oditi", poroča dpa.

V Chemnitzu so razmere zaradi smrti 35-letnega Nemca kubanskega rodu napete že od nedelje. Nemec je bil namreč dan prej v prepiru zaboden do smrti, policija pa je v zvezi z umorom pridržala 23-letnega Sirca in 22-letnega Iračana. Skrajna desnica je po umoru pripravila že tri proteste proti priseljencem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.