15. 12. 2018, 13:48 | Vir: STA

Na protestih v Parizu tokrat nekaj tisoč ljudi

Profimedia

Na protestu "rumenih jopičev" v Parizu se je danes opoldne po podatkih lokalne policije zbralo nekaj tisoč ljudi, kar je manj kot na podobnih shodih v preteklih štirih tednih. Policisti so pridržali 46 ljudi, medtem ko so jih pred tednom dni do te ure 335, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Do 12.30 so policisti obravnavali 85 oseb, medtem ko so jih prejšnjo soboto v tem obdobju 554.

Na Elizejskih poljanah je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa kljub temu prišlo do napetosti med protestniki in varnostnimi silami, ki so uporabile tudi solzivec. O drugih incidentih ne poročajo.

Protestniki v rumenih jopičih so se zjutraj, peti konec tedna zapored, začeli zbirati na različnih točkah francoske prestolnice, in sicer kljub obljubam francoskih oblasti in nedavnemu napadu v Strasbourgu.

Protestniki so sprva nasprotovali visokim cenam goriva, nato pa so se demonstracije sprevrgle v splošno nasprotovanje politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Ta je sicer v ponedeljek napovedal več ukrepov za pomiritev protestov, med drugim zvišanje minimalne plače za 100 evrov mesečno. Poleg tega nadure ne bodo več obdavčene.

K odpovedi protestov, napovedanih za ta konec tedna, so francoske oblasti pozvale tudi zaradi torkovega terorističnega napada v Strasbourgu, v katerem je napadalec ubil štiri ljudi.

"Nazadnje smo bili tukaj zaradi davkov. Zdaj gre za institucije: želimo več neposredne demokracije," je za francosko tiskovno agencijo AFP danes zjutraj povedal eden od protestnikov. Kljub mrazu je 28-letnik prišel na Elizejske poljane kmalu po 8. uri.

Proteste, ki so zadnje tri sobote potekali v več francoskih mestih, so zaznamovali nasilni incidenti. Prejšnjo soboto se je na francoske ulice odpravilo več kot 130.000 ljudi, med katerimi so jih skoraj 2000 prijeli. Več kot 320 ljudi je bilo poškodovanih, protestniki pa so povzročili tudi veliko škodo v Parizu in več drugih mestih.

Na ulicah so zato danes znova okrepili varnost. Po vsej Franciji naj bi bilo nameščenih več deset tisoč policistov, od tega 8000 policistov v prestolnici. Za razliko od prejšnje sobote bodo tokrat znamenitosti, kot so Louvre in Eifflov stolp, ostale odprte za javnost.

Protestniki v rumenih jopičih so francoskim oblastem postavili vrsto zahtev, nimajo pa skupnega programa ali prepoznavnih vodij, zato je pogajanje z njimi težko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.