24. 6. 2020, 16:22 | Vir: STA

Na rdečem seznamu od četrtka še štiri države

Shutterstock

Slovenska vlada s seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev, s četrtkom umika Črno goro in Luksemburg, je danes sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Na t. i. rdečem seznamu držav, iz katerih je ob prihodu v Slovenijo treba v karanteno, pa bosta od četrtka še Albanija in Portugalska.

Kot je povedal Kacin, se je vlada na današnji seji seznanila z oceno epidemioloških razmer v državah Evropske unije in slovenski soseščini, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Na podlagi tega je vlada odločila, da s t. i. zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev, umakne Črno goro in Luksemburg. V teh dveh državah je namreč število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh preseglo 10.

Na rdečem seznamu pa bosta od četrtka še Albanija in Portugalska. Ob vstopu iz teh držav je za vse obvezna 14-dnevna karantena. Pri tem velja nekaj izjem. Merilo za uvrstitev na ta seznam je, da v državi v zadnjih 14 dneh zabeležijo več kot 40 okužb na 100.000 prebivalcev.

"Potovanja v te države odsvetujemo"

"Ministrstvo za zunanje zadeve odločno odsvetuje kakršnokoli pot v države, ki so označene z rdečo," je ob tem poudaril vladni govorec. Če je to nujno potrebno iz službenih ali kakršnihkoli drugih razlogov, pa je treba biti zelo pozoren in se tam zadrževati najkrajši možni čas, je dodal.

Glede potovanj v prostem času pa je dejal, da se vsakdo sam odloča, kam bo šel, s kom bo šel in koliko bo tvegal pri tem. Vlada si želi, da bi bilo čim manj naših potnikov, turistov, ki bi se naivno podali na nekatere poti, morda v upanju, da ceneje, kot je zdaj, ne bo nikoli več, je dejal.

Takšne špekulacije po njegovih besedah niso na mestu, zato verjame, da bo letos velika večina prebivalcev in državljanov Slovenije v prostem času kombinirala letovanje doma in morda še kje drugje. Če bodo odšli v tujino, zagotovo ne bodo odšli tako daleč in za toliko časa kot v preteklih letih.

"Jaz iskreno odsvetujem kakršno koli pot v Latinsko Ameriko, tudi v Afriki se stvari hitro slabšajo," je dejal. Verjame, da ljudje zelo natančno spremljajo, kam bi lahko šli in kam ne smejo.

Morebitne spremembe bodo znane pravočasno

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je ob tem glede sprememb režima za določene države dejal, da "če je danes ena država zelena, ne bo jutri rdeča, ampak bomo vedno šli prek prehoda". "To daje tudi dovolj časa državljanom, ki so v tisti državi ali v tujini, če vsaj malo spremljajo, da vedo, da lahko pride do spremembe, ampak v nobenem primeru z danes na jutri, da bi nekoga presenetili. To tudi ni naš namen," je pojasnil.

Kacin je na novinarski konferenci sporočil tudi, da je vlada odločila, da dokazilo o negativnem testu na novi koronavirus, ki ga morajo tujci predložiti ob vstopu v Slovenijo, po novem ne sme biti starejše od 36 ur. Doslej dokazila niso smela biti starejša od treh dni. Za to spremembo so se odločili, da bi se izognili zlorabam, ki smo jim že bili priča, je pojasnil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord