25. 8. 2020, 21:39 | Vir: STA

Svet DeSUS Pivčevi izglasoval nezaupnico. O razrešitvi bodo odločali 9. septembra.

Nebojša Tejić/STA

Člani sveta DeSUS so na tajnem odločanju predsednici Aleksandri Pivec s 33 glasovi za in 19 proti izglasovali nezaupnico. Po oceni predsednika sveta Tomaža Gantarja je tak izid znak, da imajo v stranki težave. Danes prekinjeno sejo bodo nadaljevali 9. septembra, do takrat pa bodo poskušali razčistiti dileme glede glasovanja o razrešitvi Pivčeve.
 

Možnost glasovanja o razrešitvi Pivčeve je bila z razširitvijo dnevnega reda na mizi že danes, a je zaradi nasprotujočih si razlag, ali svet stranke to sploh lahko naredi, Gantar predlagal prekinitev seje. Predlog so člani sveta soglasno podprli, je povedal po koncu seje.

Na septembrskem nadaljevanju seje, do katere bodo pridobili tudi mnenje strankine statutarne komisije, je pričakovati pogovore o kongresu. V DeSUS se namreč strinjajo, da ga je treba sklicati čim prej.

Za čimprejšnji kongres se zavzema tudi Pivčeva, ki meni, da jo lahko razrešijo le delegati kongresa, ki so jo tudi imenovali za predsednico DeSUS. Člane je ob tem pozvala, da do takrat ostanejo mirni, dostojanstveni in naj ne odhajajo iz stranke. V vmesnem času do sklica kongresa sicer ne namerava odstopiti.

Vodja poslancev Franc Jurša, ki je Pivčevo tudi danes večkrat pozval k odstopu, je ob odhodu novinarjem dejal, da zaenkrat ostajajo poslanska skupina stranke, a da bodo "zadevo dokončali". "To ni zaključek, ampak na nek način novi začetek," je ocenil.

Pivčeva se je v zadnjih tednih soočala predvsem z očitki zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi.