21. 3. 2019, 12:14 | Vir: STA

Na severu Avstralije evakuacija zaradi prihajajočega ciklona

profimedia
Na severu Avstralije evakuacija zaradi prihajajočega ciklona (foto: profimedia)

Zaradi približevanja tropskega ciklona Trevor so oblasti na severu Avstralije razglasile izredne razmere in izvedle doslej največjo evakuacijo prebivalstva. Z največjega otoka v Carpentarijskem zalivu Groote Eylandt na skrajnem severu Avstralije so preselili skoraj 1000 prebivalcev, evakuacija prebivalstva iz obalnih mest na celini je v teku.

Večino evakuiranih bodo namestili v zatočišča v Darwinu, ki sicer leži kar 1000 kilometrov stran od njihovih domov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je v Darwinu povedal prvi minister avstralskega Severnega teritorija Michael Gunner, so izredne razmere razglasili, ker je meteorološki urad za soboto za območje napovedal udarec ciklona, ki bo po jakosti četrte kategorije. Evakuacijo je označil za preventivni ukrep in dodal, da se razmere na morju že poslabšujejo.

Vremenoslovci so napovedali, da bo Trevor ob prečkanju Carpentarijskega zaliva prinesel močne nalive, uničevalne vetrove s sunki do 260 kilometrov na uro in nevarno plimovanje.

Trevor je v začetku tedna, ko je imel še jakost druge kategorije, udaril na severovzhodnem avstralskem polotoku Cape York, kjer leži aboriginsko mesto Lochkart River. Nevihta je tam ruvala drevesa, uničevala strehe in kolibe, prekinila dobavo elektrike in povzročila hude poplave.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.