29. 5. 2021, 15:23 | Vir: STA

Na slavju po vnovični izvolitvi predsednika Bašarja al Asada umrli najmanj dve osebi

profimedia
Na slavju po vnovični izvolitvi predsednika Bašarja al Asada umrli najmanj dve osebi (foto: profimedia)

Na različnih praznovanjih ob ponovni izvolitvi Bašarja al Asada za sirskega predsednika sta umrla najmanj dva človeka, 317 ljudi pa je bilo ranjenih, je danes poročal sirski observatorij za človekove pravice. Žrtve so zadeli streli, ki so jih Asadovi privrženci izstrelili na slepo, med drugim v prestolnici Damask in mestu Alep.

Smrtni žrtvi v Alepu na severu države sta bila mlad moški in otrok, je še poročal observatorij s sedežem v Veliki Britaniji, ki zbira informacije s pomočjo aktivistov na terenu. O podobnih praznovanjih so poročali tudi iz Homsa in Hame.

Na sredinih predsedniških volitvah je 55-letni Asad s 95-odstotno podporo osvojil svoj četrti sedemletni mandat. Volitev, ki jih je sirska opozicija označila za prevaro, se je po navedbah pristojnih oblasti udeležilo 76,6 odstotka volilnih upravičencev.

Asadova protikandidata sta bila dokaj neznana izzivalca, nekdanji minister Abdalah Salumom Abdalah in Mahmud Meri, član t. i. tolerirane opozicije, ki sta po uradnih rezultatih prejela 1,5 odstotka oziroma 3,3 odstotka glasov.

To so bile druge volitve od začetka desetletje dolge vojne v Siriji, ki je doslej zahtevala več kot 380.000 življenj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.