26. 2. 2018, 14:35 | Vir: STA

Na Slovaškem umorili preiskovalnega novinarja in njegovo dekle

profimedia

Na Slovaškem so konec tedna umorili preiskovalnega novinarja novičarskega portala Aktuality.sk Jana Kuciaka in njegovo dekle. Kot je danes sporočila policija, je najverjetneje šlo za naklepni uboj, povezan z novinarjevim delom. 27-letnik je pisal predvsem o korupciji in davčnih utajah.

Kuciak je podlegel strelu v prsni koš, njegovo dekle pa so ustrelili v glavo.

Uboj se je zgodil med četrtkom in nedeljo, ko je policija trupli našla v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini Trnave, je dejal vodja slovaške policije Tibor Gaspar. Dekle se družini ni javilo od četrtka, zaradi česar so obvestili policijo, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Umor je najverjetneje povezan z novinarjevim delom, je dejal Gaspar in dodal, da takšnega primera na Slovaškem še niso imeli. Dejanje preiskujeta policija in posebna preiskovalna agencija.

Preiskovalni novinar je pisal za portal Aktuality.sk, ukvarjal pa se je predvsem s korupcijo in davčnimi utajami. Preiskoval je tudi sumljiva dejanja podjetnikov, ki naj bi bili blizu vladajoči stranki slovaškega premierja Roberta Fica Smer. Jeseni je prejel tudi grožnje, ki jih je prijavil policiji.

Policija bo po potrebi uvedla posebne varnostne ukrepe, novinarjem, ki bi bili lahko prav tako ogroženi, pa zagotovila varovanje, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Danes bodo o umoru na izrednem zasedanju govorili premier Fico, Gaspar, notranji minister Robert Kalinak, generalni tožilec Jaromir Ciznar in vodja slovaške obveščevalne službe Anton Safarik, še navaja Tasr.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.