1. 12. 2018, 15:21 | Vir: STA

Na srečanju voditeljev G20 naj bi dosegli dogovor o reformi trgovinske organizacije WTO

Države G20 so dosegle dogovor za reformo Svetovne trgovinske organizacije (WTO), je zapisano v osnutku skupne izjave, ki naj bi jo sprejeli ob koncu dvodnevnega srečanja voditeljev G20 danes v Buenos Airesu, so sporočili evropski predstavniki.

Zadnja sporna vprašanja so bila trgovina, podnebne spremembe in migracije, vendar bi lahko voditelji G20 dosegli kompromis glede vseh treh tem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sprejeli so tudi skupno izjavo, v kateri so, sicer brez ZDA, podprli zavezanost k uresničevanju pariškega podnebnega sporazuma, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Medtem ko ga druge države podpirajo, ZDA ponovno poudarjajo svojo odločitev o umiku iz pariškega podnebnega sporazuma.
Na koncu so voditelji najbogatejših in najbolj razvitih držav na svetu dosegli kompromis glede vprašanj podnebnih sprememb in migracij ter dogovor za reformo WTO. Države G20 se z ZDA razhajajo pri vprašanju podnebnih sprememb in svetovne trgovine. V izjavo tako niso vključili prizadevanj za boj proti protekcionizmu, so pa potrdili, da bodo še naprej uporabljali multilateralna pravila trgovine.

Kot na spletni strani poroča Reuters, so evropski predstavniki na srečanju ob tem poudarili, da bodo migracije in begunci v osnutku izjave le omenjeni, medtem ko bo besedilo o klimatskih spremembah zelo jasno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.