9. 7. 2018, 15:00 | Vir: STA

Na Tajskem iz jame rešili še osmega fanta, reševanje bodo nadaljevali v torek!

profimedia
Na Tajskem iz jame rešili še osmega fanta, reševanje bodo nadaljevali v torek! (foto: profimedia)

Iz poplavljene tajske jame na severu države so danes rešili še štiri dečke. Skupno so sedaj rešili osem od 12 dečkov. V jami ostajajo še štirje dečki in njihovi nogometni trener, ki jih bodo poskusili rešiti v torek, na spletni strani poroča britanski BBC.

Poveljnik mednarodne reševalne misije je danes ob začetku reševanja povedal, da že v kratkem pričakuje dobre novice. "Vsa oprema je pripravljena. Jeklenke s kisikom so pripravljene ... v prihodnjih nekaj urah bomo imeli dobre novice," je povedal novinarjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osottanakorn je še povedal, da je gladina vode v jami nizka, vreme pa dobro, zato so operacijo tudi začeli prej, kot je bilo načrtovano. Dodal je, da reševanje vrši ista ekipa tajskih in tujih potapljačev kot v nedeljo, le nekatere posameznike so zaradi utrujenosti zamenjali, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Reševanje se nadaljuje

Pozitivne napovedi poveljnika reševalne operacije so se za zdaj uresničile.

Nedeljsko in ponedeljkovo reševanje je trajalo več ur, dečke so skozi več kot štiri kilometre rovov in zalitih prehodov vodili izurjeni potapljači. Rešene fante so takoj prepeljali v lokalno bolnišnico in opravili več zdravstvenih preiskav ter uvedli zdravljenje.

Tajci, ki z napetostjo spremljajo dogajanje, sedaj upajo še na uspešno rešitev preostalih dečkov, starih med 11 in 16 let, ter njihovega 25-letnega trenerja. Z reševanjem se mudi, saj bi lahko dež, ki prihaja z obdobjem monsuna, okoli deset kilometrov velik, razvejani jamski kompleks še bolj poplavil. "Celotno minulo noč smo delali brez prestanka," je za AFP o pripravah na današnje reševanje povedal vladni vir.

Reševalci so tudi tokrat dečke pospremiti, vsakega posebej, skozi ozke prehode. Nihče izmed mladih nogometašev nima izkušenj s potapljanjem, zato so strokovnjaki opozarjali, da bi jih lahko zgrabila panika.

Dečkom dali pomirjevala

Danski potapljač Ivan Karadzic je za danski radio razkril, da so v nedeljo rešeni četverici pred nevarnim odhodom iz jame zato dali močna pomirjevala.

"Niso bili povsem omamljeni, a tudi odzivali se niso več čisto prav," je povedal Karadzic, ki je sodeloval pri reševanju, navaja dpa.

Prizorišče reševalne operacije, kjer je zbrana množica novinarjev z vsega sveta, v pripravljenosti je tudi več reševalnih vozil, bo danes obiskal tudi tajski premiera Prayut Chan-O-Cha.

Saga okoli dečkov je pritegnila pozornost svetovne javnosti in politike.

Ameriški tehnološki podjetnik, ustanovitelj Tesle, Elon Musk, je med drugim na družbenih omrežjih predlagal, da bi dečke rešili z mini podmornico, že pred tem pa je v petek dejal, da bo na Tajsko poslal inženirje iz dveh svojih podjetij - SpaceX in Boring Co, ki bodo pomagali pri vrtanju.

Rešeni fantje so zdravi

Novinarka avstralske hiše ABC News pa je pozorno spremljala današnjo akcijo na prizorišču in povedala, da so reševalci odpravili v jamo ob 11. uri. Niso povedali, koliko fantov bodo skušali pripeljati na varno, zadovoljni pa so bili, ker so bile razmere v jami podobne včerajšnjim. Kljub obilnemu dežju v zadnjih 48 urah se deževnica za zdaj ne steka v jamo, kar je razveseljiva novica. V primeru, da bi se, bi se tok vode v rovih okrepil in močno otežil reševanje.

Včeraj rešene fante so s helikopterjem takoj odpeljali v bolnišnico v 60 kilometrov oddaljeni Chang Rai. Njihovo zdravstveno stanje je dobro, zadržali pa jih bodo 48 ur.

V tem času jih bodo natančno pregledali, posebno pozornost pa bodo namenili morebitnem vnetju oči, okužbam zaradi umazane vode in drugim nadlogam, značilnim za neprijazno jamsko okolje. Ob dolgem bivanju v jami bi lahko prišlo podhladitve, ker telo izloča več energije, kot je ustvari, ali do vnetja pljuč oziroma tako imenovane jamske bolezni. Povzročajo jo iztrebki netopirjev in ptic in je lahko usodna. Če se ne zdravi, se namreč s pljuč prenese na druge organe. Nekaj težav fantom povzroča podhranjenost, saj si telo po dolgem stradanju ne more opomoči čez noč.

Starši ne vedo, kdo so rešeni otroci in jih ne morejo obiskati v bolnišnici. Vodja reševalne akcije je pojasnil, da so se tako odločili zaradi spoštovanja do vseh staršev.