2. 4. 2021, 10:11 | Vir: STA

Na Tajvanu vlak trčil v gradbeno vozilo, ki je zašlo ob progo

profimedia

Na Tajvanu se je davi zgodila huda železniška nesreča, ki je zahtevala najmanj 54 življenj, več kot 110 je poškodovanih. Vlak poln potnikov je iztiril v predoru na vzhodu otoka. Reševalcem je po več urah posredovanja uspelo iz vagonov rešiti vse potnike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nesreča vlaka z osmimi vagoni, na katerem je bilo več kot 350 potnikov, se je zgodila ob okoli 9.30 po krajevnem času (ob 3.30 po srednjeevropskem času) blizu obalnega mesta Hualien.

V nesreči je umrlo 54 ljudi, poškodovanih jih je bilo najmanj 117. Reševalci so po več urah iz vagonov rešili vse ljudi, poroča tajvanska tiskovna agencija CNA.

Premier Tajvana Su Tseng-chang je danes izrazil sožalje svojcem žrtev. "Želim izraziti svoje globoko sožalje vsem svojcem žrtev in poškodovanim potnikom," je povedal na novinarski konferenci. Ob tem je sporočil, da se odpravlja na kraj nesreče.

Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je po nesreči sporočila, da je prednostna naloga rešiti vse, ki so ostali ujeti na vlaku. Pozvala je tudi k celoviti preiskavi nesreče.

Številni potniki so morali na vlaku stati, ker je bil tako poln. Med mrtvimi naj bi bil tudi strojevodja. Na posnetkih je videti, kako ljudje zapuščajo manj poškodovane vagone s svojo prtljago. Nekatere so iz vagonov odnesli na nosilih.

Lokalni mediji so poročali, da je vlak trčil v gradbeno vozilo, ki je zdrsnilo na progo. Na posnetkih s prizorišča je videti uničen rumen tovornjak ob progi. Na severni strani predora so sicer ravno izvajali gradbena dela. Oblasti domnevajo, da je voznik tovornjaka pozabil zategniti ročno zavoro, ki je nato zdrsnilo na progo. Policija je voznika zaslišala.

Nesreča se je zgodila ob začetku štiridnevnega praznika čiščenja grobov, med katerim se številni Tajvanci odpravijo na pot. Gre za najhujšo železniško nesrečo na otoku v zadnjih desetletjih. Zadnja hujša nesreča se je zgodila leta 2018, ko je v iztirjenju vlaka umrlo 18 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.