26. 2. 2021, 14:56 | Vir: STA

Na tanzanijskem otoku Zanzibar umrl slovenski turist

Andrej Šter

Aleksandra Saša Prelesnik

Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je na današnji novinarski konferenci vlade povedal, da je okoli 20. februarja na tanzanijskem otoku Zanzibar umrl slovenski državljan. Vzrok njegove smrti ni znan. Šter je ob tem poudaril, da MZZ še vedno odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino.

Tanzanijske oblasti so slovensko veleposlaništvo v Kairu obvestile, da je okoli 20. februarja umrl slovenski državljan, ki je bil na turističnem potovanju v lastni izvedbi na otoku Zanzibar v Tanzaniji. Umrl je po nekaj tednih v bolnišnici, je povedal Šter. Vzrok smrti je v dokumentaciji tanzanijskih oblasti tako splošen, da se slovenske oblasti ne morejo sklicevati nanj, je pojasnil vodja konzularne službe na MZZ.

"To si morda razlagam na način, da kakšnih posebnih ugotovitev službe, ki je ugotavljala vzrok smrti, ni navedenih prav zato, da lahko ostane ta primer kot eden od mnogih in se nadalje ne ugotavlja konkretnosti," je menil.

Kolegi na veleposlaništvu v Kairu so sicer opozorili, da se Zanzibar promovira kot otok, ki ima samo rajske plaže, virus in bolezen pa tja ne sežeta, je še povedal Šter.

Tiste, ki se kljub pandemiji odločijo za potovanje, je ob tem pozval, naj upoštevajo vse previdnostne ukrepe. Po vrnitvi pa naj zdravstvenim službam omogočijo, da bodo to lahko vključile v preventivne aktivnosti, ki bodo preprečile vdor kakšne od nevarnejših oblik virusa v državo.

MZZ državljanom še vedno odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino. Nujnost je vezana na razlog, ki zares prevlada in nam je v vitalnem interesu. Razlog ne more biti, da je nekdo vplačal turistični vavčer, ki bo propadel, je povedal vodja konzularne službe. Odsvetujejo tudi potovanja na smučanje v državah nekdanje Jugoslavije, za katera se je odločilo kar precej Slovencev.

Izpostavil je, da je tudi na podlagi četrtkovega zasedanja voditeljev Evropske unije možno zaključiti, da bodo države močno omejile nenujna potovanja. Opozoril je, da se razmere v osrednjem in vzhodnem delu Evrope razmere poslabšujejo, zaradi česar države zaostrujejo nadzor na mejah.

"Tako se potovanja, ki so bila v nedavni preteklosti še dokaj normalno izvedljiva, zdaj izkažejo za komajda izvedljiva ali pa zelo tvegana," je poudaril.

Notranji minister Aleš Hojs je medtem spregovoril o nadzoru na slovenskih mejah. Ob prihodu na brniško letališče se izvaja enak nadzor kot na zunanji schengenski meji s Hrvaško. Ljudje morajo tja priti z negativnim izvidom testa PCR ali potrdilom o cepljenju. Če tega nimajo, je predpisana karantena, je pojasnil.

Dodal je, da bi lahko glede na to, da se razmere v nekaterih delih države poslabšujejo, prihodnji teden na mejah s schengenskimi državami, t. j. Avstrijo, Italijo in Madžarsko, znova uvedli kontrolne točke, ki so jih nedavno odpravili. Tako bi omejili število mejnih prehodov, prek katerih bi lahko prečkali te meje. O tem je danes govoril tudi z novim ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem, je še povedal Hojs.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.