12. 5. 2020, 16:15 | Vir: STA

Na Times Squaru postavili 'Trumpov števec mrtvih'

Profimedia

V New Yorku so postavili nov digitalni oglasni pano, ki prikazuje število mrtvih zaradi covida-19. Po navedbah avtorja projekta bi lahko te smrti preprečili, če bi ameriški predsednik Donald Trump ukrepal prej, zato ga je poimenoval Trumpov števec mrtvih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Števec si je zamislil filmar Eugene Jarecki, namestili pa so ga na pročelje stavbe na Times Squaru. Do danes je števec naštel več kot 48.700 smrti od skupno več kot 81.000 mrtvih, ki so novi bolezni podlegli v ZDA.

Kot pojasnjuje Jarecki na spletni strani Trump death clock, epidemiologi ocenjujejo, da bi lahko preprečili 60 odstotkov smrti, če bi ukrepe v ZDA sprejeli le en teden prej. Števec tako prikazuje število ljudi, ki bi lahko preživeli, če bi Trump uvedel ukrepe za zajezitev koronavirusa 9. marca in ne 16.

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci, ki je postal najvidnejši obraz boja proti virusu, je dejal, da če bi prej začeli zmanjševati tveganje, bi lahko rešili življenja. "Življenja, ki smo jih izgubili po nepotrebnem, nas pozivajo, da zahtevamo odgovornejše krizno vodenje," je zapisal filmar v komentarju za Washington Post.

Nadaljeval je, da bi morali, tako kot so zapisana imena padlih vojakov na spomenikih, šteti življenja, ki smo jih izgubili zaradi prepoznega odziva predsednika na koronavirus.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.