8. 7. 2020, 22:41 | Vir: STA

Na ulicah Beograda znova spopadi med protestniki in policijo (foto)

Profimedia
Na ulicah Beograda znova spopadi med protestniki in policijo (foto) (foto: Profimedia)

Na ulicah Beograda se je nocoj znova zbralo več tisoč ljudi, ki protestirajo proti novim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa in predsedniku Aleksandru Vučiću. Znova je prišlo do nasilja, protestniki mečejo predmete na policiste, ti naj bi uporabili solzivec, slišati je glasno pokanje. Nasilni protesti so izbruhnili tudi v Novem Sadu.

Po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug je pred srbsko skupščino v Beogradu prišlo do spopada med protestniki, ki so vzklikali gesla proti Vučiću ter metali bakle, steklenice in kamenje, in policijo, ki je množico potisnila nazaj. V Novem Sadu pa so protestniki med drugim metali molotovke in kamenje na mestno hišo ter razbili okno.

Udeleženci protesta so se okoli 18. ure začeli zbirati pred filozofsko fakulteto, nato pa se je povorka, v kateri so bili tudi opozicijski voditelji, ki so bojkotirali nedavne parlamentarne volitve, podala proti srbski skupščini.

Srbske oblasti želijo preprečiti ponovitev neredov, ki so izbruhnili med protesti v torek zvečer, zato je danes na beograjskih ulicah ogromno policistov, poročajo tamkajšnji mediji.

Daniel B.

Ko so protestniki prispeli do srbskega parlamenta, so policistom vzklikali: "Pojdite na Kosovo!" Tam se je zgodil tudi incident, v katerem je bil poškodovan vodja Gibanja svobodnih državljanov (PSG) in znani srbski igralec Sergej Trifunović. Po poročanju medijev so protestniki Trifunovića polivali z vodo in obmetavali s pločevinkami piva. V glavo je dobil tudi udarec s fotoaparatom. Trifunović se je tik pred nedavnimi volitvami odločil, da jih ne bo bojkotiral.

Nezadovoljni državljani zahtevajo ustanovitev novega kriznega štaba za boj proti koronavirusu, v katerem politika ne bo imela besede. Oblastem očitajo, da so lagale o podatkih o obolelih in žrtvah covida-19. Zahtevajo tudi takojšnjo izpustitev pridržanih med torkovimi protesti, podatke o poškodovanih in objektivno poročanje javne radiotelevizije RTS.

Med zbranimi protestniki so tudi opozicijski voditelji - vodja Stranke svobode in pravice Dragan Đilas, vodja Narodne stranke Vuk Jeremić, vodja stranke Dveri Boško Obradović, vodja Demokratske stranke Zoran Lutovac in vodja stranke Gibanje za preobrat Janko Veselinović.

Daniel B.

Po poročanju srbskih medijev so se protestniki zbrali tudi v Novem Sadu in Nišu.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes dejal, da je cilj protestov oslabiti Srbijo. Dejal je, da so vanje vpleteni tudi regionalni in tuji dejavniki. "Ni dvoma, da so se na začetku zbrali ljudje, ki so mislili, da so tam zaradi koronavirusa in nezadovoljstva zaradi zaostrovanja ukrepov, kar bi bilo razumljivo vsakemu normalnemu človeku," je na današnji izredni novinarski konferenci povedal Vučić. Vendar pa je bil shod "agresiven, političen, neprijavljen in protizakonit", je dejal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina. Na kritike opozicije in nevladnih organizacij, da je policija uporabila prekomerno silo, je srbski predsednik odgovoril, da v ravnanju policistov ne vidi ničesar spornega. "Naloga policije v vsaki državi je, da zaščiti poslopja državnih ustanov in najpomembnejše objekte. Tega ni mogoče v nobeni državi početi nekaznovano," je poudaril.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.