3. 7. 2021, 16:28 | Vir: STA

Na vatikanskem sodišču ob kardinalu Becciu tudi Cecilia Marogna, znana tudi v Sloveniji

profimedia

Pred vatikanskim sodiščem naj bi se konec meseca začel proces zaradi afere z nakupom nepremičnin v Londonu. Očitki zoper več kot ducat fizičnih in pravnih oseb segajo od zlorabe položaja do pranja denarja, goljufije in korupcije. Med obtoženimi sta kardinal Giovanni Angelo Becciu in Cecilia Marogna, ki naj bi bila dejavna tudi v Sloveniji.

Na sodišče je vabljenih več cerkvenih in laičnih uslužbencev državnega sekretariata, visokih sodelavcev vatikanskih finančnih služb in oseb iz mednarodne finančne skupnosti, so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili s Svetega sedeža.

Sojenje se bo po napovedih začelo 27. julija.

Vpleten naj bi bil tudi nekoč vplivni kardinal Giovanni Angelo Becciu, ki ga je papež Frančišek konec septembra lani zaradi domnev o finančnih nepravilnostih razrešil s položaja.

Domnevne nepravilnosti so od julija 2019 preiskovali različni vatikanski in italijanski organi. Preiskave so segle tudi v druge države, med drugim v Združene arabske emirate, Veliko Britanijo, ZDA, Luksemburg, Švico in Slovenijo.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je med desetimi obtoženimi osebami Cecilia Marogna, ki naj bi prejemala denar iz državne blagajne Svetega sedeža na račun svojega podjetja Logsic s sedežem v Ljubljani.

Leta 2019 je bil odmeven primer zgrešene naložbe v luksuzne nepremičnine v Londonu, v kateri je rimskokatoliška cerkev utrpela velike izgube. Za to naj bi bila zlorabljena tudi sredstva iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih cerkve.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol