12. 3. 2019, 13:09 | Vir: STA

Na volitvah v Severni Koreji 99,99-odstotna udeležba

profimedia
Na volitvah v Severni Koreji 99,99-odstotna udeležba (foto: profimedia)

Po podatkih severnokorejskih oblasti se je volitev članov novega parlamenta v nedeljo udeležilo 99,99 odstotka volilnih upravičencev. S tem so podrli rekord z zadnjih volitev leta 2014, ko so zabeležili 99,97-odstotno udeležbo, poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Po poročanju KCNA se volitev niso uspeli udeležiti le tisti, ki so v tujini ali delajo na morju, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Severnokorejci so v nedeljo drugič, odkar je oblast v državi leta 2011 prevzel Kim Jong-un, volili severnokorejsko ljudsko skupščino, ki šteje 687 članov in so izvoljeni za pet let.

Volitve veljajo zgolj za formalnost, saj prave konkurence med kandidati ni. V vsakem volilnem okrožju se je za glasove volivcev potegoval zgolj po en kandidat vladajoče Komunistične partije. Volivci so lahko izbirali med "da" ali "ne".

Vsi kandidati naj bi po poročanju KCNA prejeli 100 odstotkov glasov. Podroben seznam vseh 687 kandidatov sicer ni bil takoj na voljo, je pa med novimi člani skupščine mlajša sestra in svetovalka voditelja Kim Yo-jong.

Severnokorejska ljudska skupščina je uradno najvišji organ v državi, ki pa se sestane le enkrat ali dvakrat letno, da potrdi odločitve voditelja Kim Jong-una in drugih vodilnih organov.

Po mnenju opazovalcev je namen volitev utrditi enotnost v državi, ki je mednarodno izolirana in zaradi svojega jedrskega programa deležna sankcij Združenih narodov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.