22. 6. 2020, 08:30 | Vir: STA

Na volitvah v Srbiji prepričljiva zmaga Vučićeve SNS

Tanjug/STA

Lista SNS srbskega predsednika Aleksandra Vučića je po rezultatih vzporednih volitev in delnih uradnih izidih na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Srbiji pričakovano zabeležila prepričljivo zmago. Pripadlo naj bi ji kar okoli 63 odstotkov glasov oziroma 190 sedežev v 250 članskem parlamentu. Vučić je razglasil zmago, kot je še ni bilo.

Kot je poudaril, je od 3,3 milijona volivcev glas za njegovo SNS oddalo kar dva milijona ljudi.

"V tem trenutku imamo 63,4 odstotka osvojenih glasov, a pričakujemo več od 64 odstotkov, ko prispejo še glasovi s Kosova in iz tujine," je v volilnem štabu SNS pred svojimi privrženci ponoči poudaril Vučić, ki Srbijo vodi od leta 2012, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je spomnil, je v politiki že dolgo, a nedeljska zmaga je nekaj, česar doslej še ni doživel. "Zmagali smo povsod. Zmagali smo v krajih, kjer še nikoli nismo (...) Srbija še nikoli nikomur ni podelila toliko zaupanja, kot ga je podelila nam. To je za nas ogromna obveza, za mene osebno pa breme tisočih kilogramov," je nadaljeval Vučić in obljubil, da se bo "z vsem srcem, znanjem in energijo" boril za Srbijo. Govor je zaključil z vzklikom "živela Srbija".

"Cunami številka dve"

Sodeč po delnih izidih je uspelo triodstotni prag, potreben za vstop v parlament, preseči le še listi socialistov zunanjega ministra Ivice Dačića in desni populistični stranki SPAS nekdanjega vaterpolista Aleksandra Šapića, sedanjega župana Novega Beograda. Poleg tega naj bi sedeže v parlamentu zasedle še štiri liste strank manjšin - Madžarov, Bošnjakov in Albancev, ki za vstop ne potrebujejo preseči treh odstotkov.

Dačić je ponoči na novinarski konferenci ocenil, da so bile nedeljske volitve "cunami številka dve" - potem ko so volitve leta 2016 "zbrisale" posamezne stranke, so jih volitve leta 2020 dokončno "pokončale". "Ponosni smo na vse dobro, kar smo z Vučićem naredili za Srbijo, in smo pripravljeni nadaljevati to sodelovanje, a ta odločitev mora biti njihova, saj so oni absolutni zmagovalci volitev," je dejal.

Volilna udeležba je bila v nedeljo po poročanju tujih tiskovnih agencij malo manj kot 50-odstotna, kar je sicer manj kot leta 2016, ko je bila več kot 56-odstotna, a ne bistveno. Volilna komisija mora končne izide objaviti v 96 urah, a kot je zatrdil Srđan Bogosavljević iz agencije Ipsos, ki je skupaj s centrom Cesid izvedla vzporedne volitve, se rezultat zagotovo ne bo bistveno spremenil.

Volitve ob varnostnih ukrepih

Za 250 poslanskih sedežev se je sicer potegovalo 21 strank in zavezništev, o večjih nepravilnostih pa niso poročali. Volitve so v času epidemije covida-19 potekale ob varnostnih ukrepih, kot so nošenje zaščitnih mask na voliščih in spoštovanje razdalje najmanj enega metra. V državi so sicer v nedeljo potrdili še 91 novih okužb.

Volitve, na katerih je 6,6 milijona volivcev ob poslancih izbiralo tudi člane občinskih in mestnih skupščin ter pokrajinske skupščine Vojvodine, bi morale biti 26. aprila, a so jih zaradi pandemije novega koronavirusa in razglasitve izrednih razmer 15. marca preložili. V opoziciji so tudi tokrat pozivali k preložitvi volitev na jesen zaradi naraščanja števila okužb od začetka meseca, a oblasti so vztrajale, da so razmere pod nadzorom in da ustava ne omogoča novih preložitev.

Glavne opozicijske stranke, združene v Zvezo za Srbijo (SzS), so volitve bojkotirale, saj menijo, da ni pogojev za demokratične in poštene volitve. Poslanci te zveze sicer že leto dni bojkotirajo delo parlamenta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.