29. 6. 2019, 15:20 | Vir: STA

Na vrhu G20 so se članice razen ZDA zavezale pariškemu sporazumu

profimedia

Članice skupine gospodarsko najpomembnejših držav G20 so brez ZDA na vrhu, ki se je danes sklenil v japonski Osaki, v sklepni izjavi znova potrdile zavezanost "uresničitvi celotnega" pariškega podnebnega sporazuma. Voditelji vseh držav pa so se zavzeli za "okrepitev trgovinskih in geopolitičnih vezi".

19 članic skupine je brez ZDA potrdilo, da bodo v celoti uresničile pariški sporazum. Ta države zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

Že na zadnjih dveh vrhovih G20 v Hamburgu in Buenos Airesu so članice brez Washingtona v sklepni izjavi potrdile, da je sporazum iz leta 2015 "nepovraten". ZDA pa so dodale, da bodo izstopile iz tega dogovora. Podobno je bilo tudi tokrat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonska je sicer upala, da bodo našli skupno formulacijo, a so Evropska unija in njene članice vztrajale pri visokih ciljih, Washington pa je skušal na svojo stran pridobiti še druge države. Brazilijo, Savdsko Arabijo in Turčijo je po besedah Yukija Tanabeja z japonskega centra za trajnostni razvoj in družbo prepričeval k temu, da bi razvodeneli besedilo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob tem dejal, da bi morali iti v boju proti podnebnim spremembam še veliko dlje. "Izognili smo se temu, da bi šli nazaj (...), a morali bi iti še veliko dlje," je poudaril.

Francija je skupaj s Kitajsko in Združenimi narodi sprejela tudi posebno izjavo glede podnebnih ukrepov. Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob tem izpostavil, da "moramo države okrepiti svoje aktivnosti". "Vse države morajo ostati odločne in uresničiti zaveze iz pariškega sporazuma," je dodal.

Profesorica mednarodnega prava na tokijski univerzi Yukari Takamura je ocenila, da je ta izid glede na trenutne razmere, sploh kar se tiče ZDA, najboljši možen. "Vendar pa, seveda, glede na vse večjo zaskrbljenost zaradi vpliva podnebja in tveganja, to ni idealen dogovor," je dejala.

Razlike se sicer verjetno ne bodo še kmalu zgladile, soglasje pa bi lahko še težje dosegli na vrhu G20 prihodnje leto, saj ga bodo gostile ZDA. Leto zatem pa bo v Savdski Arabiji, ki je zaveznica ZDA, navaja AFP.

Voditelji vseh držav pa so se medtem v sklepni izjavi zavzeli za "okrepitev trgovinskih in geopolitičnih vezi". Izjava vrha poudarja tudi nujnost, da centralne banke še naprej podpirajo gospodarske aktivnosti.

Gostitelj, japonski premier Shinzo Abe je na novinarski konferenci po koncu vrh ocenil za uspešnega. "Voditelji G20 so se strinjali, da ohranijo močno globalno gospodarsko rast," je poudaril. "G20 se je strinjal glede temeljnih načel sistema svobodne trgovine, ki mora zagotoviti svobodno, pravično in nediskriminatorno trgovino," je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

V japonski Osaki se je tako končal dvodnevni vrh skupine G20, ki so ga zaznamovali predvsem trgovinski odnosi med ZDA in Kitajsko. Kitajski in ameriški predsednik Xi Jinping in Donald Trump sta se na današnjem srečanju dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj in da ZDA ne bodo uvedle novih carin na kitajsko blago. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.