13. 4. 2019, 19:24 | Vir: STA

Na vsesrbskem protestu v Beogradu je bilo manj ljudi, kot so pričakovali organizatorji

profimedia

V središču Beograda je bil popoldne nov protest proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću. Zbralo se je okoli 10.000 ljudi, kar je manj od pričakovanj organizatorjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za danes je bil napovedan velik protest, a je po oceni policije udeležencev od 7000 do 10.000, kar je približno toliko kot običajno ob sobotnih protestih. Po navedbah organizatorjev je ljudi manj, ker so bili številni avtobusi, s katerimi naj bi se odpeljali v prestolnico, odpovedani.

Proteste podpira opozicijska Zveza za Srbijo, v kateri so združeni Vučićevi nasprotniki z vseh političnih polov, od levice do skrajne desnice.

Protestniki so se zbrali pred srbsko narodno skupščino, od koder so se sprehodili do sedeža vlade in nato nazaj pred parlament, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so v poslopju parlamenta ostali poslanci vladajoče koalicije, da bi, kot pravijo, parlament ubranili pred nasiljem tistih, ki skušajo prevzeti oblast v Srbiji.

V parlamentu in okoli njega je tudi precej pripadnikov policije. Navzočnost policije v zgradbi je dovolil generalni sekretar skupščine, da bi zagotovili varnost vseh, ki so v poslopju.

Prvi protest proti srbskim oblastem je bil konec novembra v Kruševcu, decembra pa so se protestniki začeli zbirati v Beogradu. Protesti potekajo vsako soboto popoldne.

Protesti potekajo pod geslom Eden od pet milijonov, od kar je predsednik Vučić izjavil, da ne bo izpolnil niti ene zahteve protestnikov, četudi jih bo na ulice prišlo pet milijonov.

Med zahtevami protestnikov so svoboda medijev, svobodne volitve in odstop državnega vrha. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ