5. 7. 2020, 20:25 | Vir: STA

Na Zahodnem Balkanu se epidemiološka slika držav hitro slabša

profimedia

Iz držav Zahodnega Balkana tudi danes poročajo o večjem številu novih okužb s koronavirusom. V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 302 okužbi, v BiH 141, v Severni Makedoniji pa je covidu-19 podlegel prvi zdravnik. Grčija je napovedala, da bo v ponedeljek zaprla mejo za srbske državljane.

V Srbiji so danes potrdili 302 novi okužbi s koronavirusom, umrlo pa je pet oseb. Po podatkih oblasti je na ventilatorjih več kot 80 bolnikov. Aktivno okuženih je 2553 oseb, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Srbiji, kjer so doslej potrdili 16.131 okužb, umrlo pa je 311 oseb, veljajo izredne razmere v desetih mestih, med drugim v Novem Pazarju, Beogradu in Kragujevcu.

Grčija se je odločila, da bo zaradi slabšanja epidemiološke slike v Srbiji v ponedeljek zaprla svoje meje za srbske državljane. Odločitev so sprejeli tudi potem, ko so v Grčiji potrdili okužbo pri več srbskih državljanih, poroča regionalna televizija N1.

V BiH so danes potrdili 141 novih okužb, kar je enkrat manj kot v soboto, ko so jih potrdili 289. Med novimi okuženimi sta 102 osebi iz Federacije BiH, od tega 42 iz Sarajeva. V državi so skupno doslej potrdili 5400 okužb, od tega je umrlo 191 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zaradi širjenja okužb je krizni štab v Sarajevu med drugim uvedel obvezno nošenje zaščitne opreme v zaprtih prostorih.

V Severni Makedoniji je medtem zaradi zapletov, povezanih s koronavirusom, umrl zdravnik. Minister za zdravje Venko Filipče je ob tem izrekel sožalje njegovim svojcem in pozval državljane, naj spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

V Severni Makedoniji so sicer v zadnjih 24 urah potrdili še 115 okužb z novim koronavirusom, kar je sicer nekoliko manj kot v soboto, ko so jih potrdili 147. Tudi danes so največ okužb, in sicer 53, zabeležili v Skopju, je sporočilo makedonsko ministrstvo za zdravje. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo še sedem ljudi. Od izbruha epidemije so v Severni Makedoniji potrdili 7046 okužb, umrlo je 341 ljudi, 3027 se jih je pozdravilo. Aktivno okuženih je v državi trenutno 3678, večina, in sicer 2007, v Skopju, poroča Mia.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.