17. 7. 2020, 16:43 | Vir: STA

Na Zahodnem Balkanu več držav zaostruje ukrepe proti covidu-19

Tanjug/STA

V Srbiji, kjer je od danes obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, so v zadnjih 24 urah potrdili 392 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je deset bolnikov s covidom-19. V črnogorski prestolnici Podgorici so od danes prav tako obvezne maske tudi na prostem, Federacija BiH pa je znova razglasila epidemijo.

V Srbiji, kjer so doslej potrdili 20.109 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 452 ljudi, je na ventilatorjih še 184 bolnikov, so sporočili z ministrstva za zdravje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Minister za zdravje Zlatibor Lončar je kot najbolj problematični mesti izpostavil Beograd in Novi Sad, kjer še v naslednjih dveh dneh pričakujejo povečanje števila okužb. Pri tem je za to, tako kot v četrtek premierka, okrivil protivladne proteste.

Po vsej državi je od danes obvezno nošenje mask tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem, kjer ni mogoče ohranjati medosebne razdalje metra in pol. Maske so obvezne tudi za otroke. Prepovedano je zbiranje več kot desetih ljudi na javnih krajih, tako zaprtih kot odprtih.

Srbski epidemiolog Predrag Kon pričakuje, da bodo prvi rezultati novih ukrepov vidni po sedmih do desetih dneh. Meni pa, da so v Beogradu razmere tako slabe, da je lahko vsakdo, ki ga srečate, okužen, ne da bi to vedel. Zato je pomembno nositi maske tudi na prostem, je poudaril, poroča regionalna televizija N1.

Kot zgodovinsko napako je izpostavil odpravo izrednih razmer, saj je prinesla prepričanje, da se je epidemija končala. Zdravstveni sistem je še vedno zelo obremenjen, a se pritisk počasi zmanjšuje, je povedal za srbsko televizijo RTS. Po njegovih besedah so ob Beogradu resne razmere še vedno v Sjenici in Kraljevu, kjer okužbe naraščajo.

Nošenje mask, tako v zaprtih kot odprtih javnih prostorih, je od danes obvezno tudi v črnogorski prestolnici Podgorici, kjer živi tretjina prebivalstva države. Maske so obvezne za vse starejše od sedem let. Na javnih krajih na prostem se lahko zbere do 40 ljudi, v zaprtih do 20, omejili so tudi število gostov za mizami v lokalih in restavracijah.

V Podgorici so doslej potrdili 619 okužb, v vsej državi pa 1582. V prvem valu epidemije so v Črni gori potrdili skupno 324 okužb, v drugem valu, ki se je začel sredi junija, pa petkrat več, potem ko je država dva tedna pred tem odprla meje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Bosni in Hercegovini so medtem danes poročali o 218 novih okužbah, od tega 122 v Federaciji BiH. V tej entiteti so danes znova razglasili epidemijo za učinkovitejši boj proti širjenju virusa, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Poudarili so, da razglasitev epidemije ne pomeni uvedbe novih ukrepov, temveč bodo skušali doseči bolj striktno izvajanje že uveljavljenih. Gre predvsem za ohranjanje fizične razdalje med ljudmi, prepoved večjih srečanj ter obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, pa tudi na nekaterih odprtih, kot so tržnice.

Možnost skorajšnje uvedbe obveznega nošenja mask na prostem je danes napovedal tudi Branislav Zeljković, direktor zavoda za javno zdravstvo Republike srbske, saj so epidemiološke razmere slabe tudi v tej entiteti BiH.

V BiH in v Federaciji BiH so po izbruhu epidemije covida-19 tri mesece veljale razmere naravne nesreče. V Republiki srbski pa so razglasili izredne razmere. Te ukrepe so odpravili v maju, od junija pa se v državi znova širijo okužbe, v zadnjih tednih dnevno beležijo trimestno število novih okužb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.