6. 12. 2020, 19:38 | Vir: STA

Na zahodu države narasle vode povzročajo težave

STA

Močne padavine, ki so zajele predvsem zahodno polovico države, že ves dan povzročajo težave. Iz več občin poročajo o naraslih vodotokih in poplavah. Največ težav so čez dan imeli na Obali, Gorenjskem in Notranjskem. Na območju Ilirske Bistrice je narasli potok odnesel del ceste in prekinil dostop do ene hiše. Vodotoki bodo še naraščali.

V zahodni Sloveniji danes že ves dan močno dežuje. Večinoma gre za močne nalive, saj je bila meja sneženja sprva na okoli 1500 metrih nad morjem, zvečer pa se bo po napovedih meteorologov spuščala. Na izpostavljenih območjih poplavljajo reke Dragonja, Gradaščica in Reka.

O poplavah meteornih voda po podatkih centra za obveščanje danes poročajo občani iz Kranjske Gore, kjer je voda zalila več stanovanjskih hiš, in nekaterih drugih krajev na Gorenjskem, pa tudi iz Izole, Kopra in Pirana ter Notranjske.

Že dopoldne je pri naselju Stara Sušica v občini Pivka potok poplavil lokalno cesto. Delavci VGP Drava Ptuj so z gradbeno mehanizacijo preusmerili strugo in s tem odpravili poplavljanje cestišča. Pomoč so nudili tudi prostovoljni gasilci in civilna zaščita.

Popoldne je pri zaselku Šmagur v občini Ilirska Bistrica struga potoka poplavila makadamsko cesto ter jo odnesla v dolžini več deset metrov. Člani občinske civilne zaščite so opravili ogled, sanacija pa se bo pričela takoj, ko bodo razmere to dopuščale. Trenutno je zato onemogočen dostop do enega stanovanjskega objekta, kažejo podatki centra za obveščanje.

V naselju Studeno v občini Železniki se je popoldne hudournik pričel razlivati čez regionalno cesto Škofja Loka-Železniki, posredovali so delavci Gorenjske gradbene družbe. V naselju Dvorska vas v občini Radovljica je voda iz potoka tekla v klet hotela. Tudi tam so posredovali gasilci, ki so preusmerili tok vode iz potoka in iz kleti izčrpali manjšo količino vode.

Narasle vode in plazovi ponekod ovirajo promet. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste, objavljenih okoli 17. ure, je cestišče poplavljeno na glavni cesti Pivka-Ilirska Bistrica, kjer je cesta zaprta za ves promet pri Dolnji Bitnji. Zaprti sta tudi cesti Seča-mejni prehod Sečovlje in Sečovlje-Dragonja, na cesti Jagodje-Izola pa poplave močno ovirajo promet.

Zaradi zemeljskega plazu je za ves promet zaprta cesta Kropa-Dražgoše pri Jamniku.

Reke in vodotoki v zahodni polovici države bodo tudi zvečer in v noči na ponedeljek zaradi kombinacije močnih padavin in taljenja snega močneje naraščali. Najprej predvsem v jugozahodnem delu države, zvečer in ponoči pa ponovno tudi drugod v zahodni in delu osrednje Slovenije. Ob tem se bo še več rek razlivalo v manjšem obsegu, posamezne reke pa bodo tudi poplavljale, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Ponoči se bo v zgornjem toku pričela razlivati tudi Drava. V ponedeljek čez dan bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem na Notranjskem in Dolenjskem ter Sava in Drava v spodnjem toku. Sava se bo v srednjem toku razlivala na običajnih izpostavljenih območjih. Zmerno bodo narasle tudi reke v večjem delu vzhodne Slovenije. Po prehodnem upadanju bodo v torek reke na zahodu države ponovno naraščale, še opozarjajo hidrologi na Arsu.

Na območju Julijskih Alp se bo v visokogorju nevarnost snežnih plazov prehodno povečala na 4. stopnjo, sicer pa bodo padavine ponoči od zahoda prehodno ponehale.

Težave zaradi meteorne vode 

Napovedano visoko plimovanje danes v slovenski Istri ni pustilo hujših posledic, so pa nevšečnosti povzročile meteorne vode, najhuje je bilo v Strunjanu. Okoli 60 gasilcev je sodelovalo v približno 45 intervencijah, več objektov in cest je poplavilo, sprožili so se tudi zemeljski plazovi, je povedal regijski poveljnik civilne zaščite Rok Kamenšek. 

Pri intervencijah so sodelovali tudi delavci lokalnih komunalnih podjetij in cestnega podjetja, predvsem pri odstranjevanju zemeljskih plazov na cestah. Dva plazova trenutno še ovirata promet, in sicer na Šmarski cesti in na izolski obvoznici, je za STA pojasnil Kamenšek.

Najbolj prizadeti občini sta bili piranska in izolska. Tamkajšnja občinska štaba civilne zaščite sta zabeležila 25 oz. 13 intervencij, šestkrat so posredovali v koprski civilni zaščiti. V ponedeljek si bodo pripadniki civilne zaščite na terenu tudi ogledali posledice današnjih padavin, je še navedel Kamenšek.

Zaradi visoke gladine morja sicer meteorne vode odtekajo počasi, tako da bodo morali počakati na znižanje gladine morja, da bodo lahko vso meteorno vodo prečrpali in odstranili posledice. Iz istega razloga je trenutno še precej nehvaležno oceniti nastalo škodo.

Kamenšek je ob tem prebivalstvo pozval k preventivnemu ravnanju, kot je na primer čiščenje odtokov, saj za torek pričakujejo novo pošiljko padavin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.