8. 2. 2022, 10:23 | Vir: STA

Na Zatrniku se spominjajo 50. obletnice obiska astronavtov Apolla 15

Wikipedia/STA

V rekreacijsko turističnem centru Zatrnik bodo danes obeležili 50. obletnico obiska ameriških astronavtov posadke Apollo 15, ki so konec januarja 1972 ob obisku Slovenije smučali na omenjenem smučišču nad Bledom. Uporabljali so posebej za to priložnost izdelane Elanove smuči. Danes pa bo na Zatrniku Družinski dan z Elanom.

Konec januarja je minilo 50 let, odkar se je v Sloveniji štiri dni mudila posadka Apolla 15, ki je bil četrta vesoljska odprava s človeško posadko, ki je pristala na Luni. Uspešna odprava, ki je z lunine površine prinesla okoli 70 kilogramov kamnin za nadaljnja raziskovanja, se je na Zemljo vrnila 7. avgusta 1971. V začetku leta 1972 so se astronavti s soprogami podali na turnejo po Evropi. V Jugoslaviji so se ustavili v Beogradu, Zagrebu in v Sloveniji, kjer so bivali med 27. in 31. januarjem.

Poveljnik Apolla 15 David R. Scott, poveljnik modula Alfred M. Worden in pilot lunarnega modula James B. Irwin so najprej obiskali Otočec in Ljubljano, kjer so bili nastanjeni v hotelu Lev. Drugi dan obiska so potekali različni razgovori in sprejemi z znanstveniki in politiki v Ljubljani, popoldan pa so se odpravili na Bled, kjer so bili ostale dni nastanjeni v hotelu Golf. Tretji in četrti dan so gostje izkoristili za smučanje na strminah zimskošportnega središča Zatrnik, kjer so smučali na Elanovih smučeh z napisom Apollo.

Ob 50. obletnici tega obiska bo danes na Zatrniku potekal poseben Družinski dan z Elanom, ki se ga bosta udeležila tudi tudi odpravnica poslov veleposlanice ZDA v Sloveniji Susan Falatko in blejski župan Janez Fajfar. V sklopu dogodka bo potekalo testiranje Elanovih smuči, tekmovanje otrok v veleslalomu, otroški živžav na snegu in tečaji smučanja.

Nekdaj priljubljeno smučarsko središče na Zatrniku, ki je nato dolga leta samevalo, je po ponovnem zagonu v lanski zimski sezoni zaenkrat namenjeno predvsem otrokom in začetnikom, saj delujejo le nizkovrvne vlečnice. Za obnovo in zagon ostalih vlečnic v RTC Zatrnik, ki ga vodi Aleš Zalar, čakajo na koncesijo s strani Občine Gorje. Družba ima z Zatrnikom velike načrte in ga želi razviti v gorsko središče z zimsko in poletno ponudbo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol