24. 7. 2020, 13:06 | Vir: STA

Na zdravniški zbornici menijo, da smo na točki, ko je spet treba stopiti skupaj

profimedia

Zdravniki in zobozdravniki so zaskrbljeni nad informacijami o poteku epidemije covida-19, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. "Smo na točki, ko je nujno, da spet stopimo skupaj, da vsak od nas naredi vse, da nam v prihodnjih tednih, ko bo dopustniški čas in vzdušje sproščenosti na vrhuncu, epidemija ne bi ušla izpod nadzora," so pozvali.

Kot navajajo, si zdravniki in zobozdravniki tako kot v prvem valu epidemije tudi zdaj prizadevajo, da bi čim bolj učinkovito pomagali vsem okuženim in bolnim.

"Brez aktivnega sodelovanja vseh vas nam to ne bo uspelo. Zato vas prosimo, da nam pomagate, da bo epidemija ostala pod nadzorom. Le tako bomo lahko poleg bolnikov s covidom-19 nemoteno oskrbeli vse tiste, ki našo pomoč potrebujete zaradi drugih bolezni in težav," so pozvali.

Ob tem poudarjajo, da bi z vidika zdravja morebitno vnovično popolno ali delno zapiranje zdravstvenih ustanov dodatno ogrozilo številna človeška življenja.

V zbornici navajajo, da ni treba, da se odpovemo dopustu in oddihu. Vodilo tega poletja pa naj bo odgovorna sproščenost.

"Izogibajmo se počitniškim destinacijam, ki epidemiološko niso varne. V krajih, kjer preživljamo dopust, se obnašajmo odgovorno, z upoštevanjem vseh priporočil epidemiologov. Ker ne moremo predvideti, kdaj bi se naključno lahko znašli v stiku z okuženo osebo, uporabljajmo masko, upoštevajmo medosebno razdaljo vsaj dveh metrov, dosledno si umivajmo ali razkužujmo roke. Nikar se ne rokujmo ali objemajmo z osebami, ki niso iz našega najožjega kroga," so zapisali.

Kot dodajajo, je še posebej pomembno, da zaščitimo vse ranljive skupine. Poleg starejših so to vsi kronični bolniki ne glede na njihovo starost, onkološki bolniki, odrasli in otroci z redkimi boleznimi.

Tako pozivajo ljudi, naj se izogibajo vsem dejavnikom tveganja, kolikor je le mogoče. "Predvsem pa, če sumite, da bi lahko bili okuženi, ali imate znake, kot so kašelj, vročina, težko dihanje, ostanete doma in se izogibate vsem stikom," so dodali.

V tem primeru naj posameznik pokliče svojega osebnega zdravnika oziroma zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če takrat osebni zdravnik ne dela. Zdravnik bo ob posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen, in dal zelo podrobna navodila, kako naprej.

Ljudi pa tudi naprošajo, naj so odgovorni in resnično povedo vse podatke o svojem zdravju in morebitnih tveganjih za okužbo pred obiskom zdravnika in zobozdravnika in ničesar ne zamolčijo. "Tako nam pomagate ščititi zdravstveni sistem in ohranjati delovanje vsake zdravstvene enote," so zapisali v sporočilu, pod katerim se je podpisala predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik, podpredsednika Dean Klančič in Krunoslav Pavlović ter generalni sekretar zbornice Iztok Kos.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.