23. 12. 2021, 15:20 | Vir: STA

Na zemljevidu ECDC večina Evrope še naprej rdeča ali temno rdeča

ECDC
Na zemljevidu ECDC večina Evrope še naprej rdeča ali temno rdeča (foto: ECDC)

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna Evropa ostaja obarvana rdeče ali temno rdeče. V slednji kategoriji je še vedno tudi Slovenija.

Slovenija je v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra.

V tej kategoriji so še celotna Hrvaška, Madžarska, Slovaška, Češka, Grčija, Danska, Francija, Portugalska, baltske države in države Beneluksa.

Avstrija, ki je bila še pred enim v celoti temno rdeča, je zdaj deloma rdeča. To velja med drugim še za Nemčijo, Poljsko in Španijo.

Glede na zemljevid so najboljše razmere trenutno v Romuniji, ki je večinoma oranžna, deloma pa celo zelena. Oranžna območja so še v Italiji, ki je deloma rdeča, na severu pa temno rdeča.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temno rdečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko zelena pomeni najboljše epidemiološke razmere.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.