31. 8. 2020, 15:53

Nacionalna dobrodelna akcija Rdečega križa Slovenije Peljimo jih na morje

Aleš Černivec

Ambasadorji akcije Peljimo jih na morje 2020/21 so člani glasbene skupine Čuki, ki verjamejo v odprta srca Slovencev ter v njihov čut za stiske otrok in starostnikov.

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli Rtič (MZL RKS) je bilo včeraj nadvse živahno.

Za nepozaben dan otrok, ki počasi končujejo letošnje letovanje, so poskrbeli Čuki, ambasadorji nacionalne dobrodelne akcije Peljimo jih na morje 2020/21, ki se je včeraj začela. Še danes po Debelem Rtiču odmeva otroško prepevanje uspešnic legendarne in popularne slovenske glasbene skupine, najglasneje se sliši himna dobrodelne akcije Mi gremo pa na morje, ki jo je Jožetu Potrebuješu pomagala 'napisati' njegova takrat dveletna hči Eva.

Sicer je bil včerajšnji dan na Debelem Rtiču namenjen tudi bolj resnim pogovorom, saj so pristojni na novinarski konferenci predstavili pomembne podatke o akciji Peljimo jih na morje, ki letos stopa že v 13. leto.

»Zavedamo se, da bo ta trinajstica za nas kar velik izziv. Na eni strani so donatorji, saj je pandemija dosegla mnoge posameznike in podjetja, na drugi pa še več socialnih stisk, ki so se za povrh še močno poglobile. V teh kriznih časih se mi zdi še toliko bolj pomembno, da državljani Slovenije odpremo srca in po najboljših močeh poskrbimo, da bo šlo lahko prihodnje leto na morje čim več otrok, izmed 41.000 tisoč, ki že zdaj živijo pod pragom revščine. Naši prostovoljci iz 56 območnih združenj Rdečega križa po vsej Slovenije zelo dobro poznajo stiske teh otrok in njihovih družin, zato si želijo, da bi v akciji zbrali čim več sredstev,« je poudarila mag. Vesna Mikuž, predsednica Rdečega Križa Slovenije.

Ker je bil čas letošnjih počitniških letovanj za vse zelo poseben, za Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli Rtič pa, zaradi mnogih specifičnih težav otrok, še bolj, so pristojni ob koncu sezone presrečni, ker se jim je uspelo izogniti okužbi s covid-19. Vodja MZL RKS Debeli Rtič mag. Ana Žerjal je ob tem povedala: »Glavna in največja zahvala za to gre seveda otrokom, ki so si po stokrat na dan umivali roke, si jih razkuževali in pazili na socialno distanco. Za to so zaslužni tudi njihovi starši, ki so k nam napotili le zdrave otroke, pa tudi vsi naši vzgojitelji, vodniki in prostovoljci, ki so otroke ves čas opozarjali na ukrepe, ki so nam jih že na začetku sezone letovanj predpisali na NIJZ.« 

Ampak otroci so novo rutino hitro osvojili in jih to ni prav nič motilo, da ne bi na počitnicah ob morju uresničevali svojih sanj, saj so letovali 'Tam, kjer rastejo sanje', kot pravi geslo MZL Debeli Rtič. Za nekatere so se te sanje uresničile, ko so končno splavali. »Vsako leto je med otroki najmanj 20 odstotkov neplavalcev, včasih celo kakšen pri 15 letih,« je pojasnil Miha Olovec, vodja pedagoške službe v letovišču, in dodal: »Naši vaditelji se individualno ukvarjajo z njimi, večino morajo najprej naučiti, kako se izgubi strah pred vodo, na koncu pa jih pri nas kar 80 odstotkov splava. Težko bi opisal njihovo veselje, saj je znanje plavanja pomemben dosežek v njihovem življenju. Ravno to poletje je pri nas splavala 14-letna deklica. Veliko otrok je na morju prvič, in to v vseh starostnih skupinah, tudi štirinajstletniki so med njimi.«

Poleg plavalnih užitkov pa za otroke na Debelem Rtiču pripravljajo še mnogo dodatnih dejavnosti. Te so bile letos še zlasti pomembne, saj so bili otroci razdeljeni v manjše skupine kot pretekla leta, te pa so se menjavale po različnih prijetnih delavnicah, razporejenih na prostranem območju zdraviliškega posestva, od plaže do globoke sence starodavnih borovih dreves. Na teh dejavnostih so nastale prave umetnine, otroci so se naučili novih veščin, predvsem pa so se ves čas prijetno, a varno, družili in zabavali. »Velikokrat se zgodi, da otroci jočejo, ko se približuje čas njihovega odhoda, nekatere brez razloga začne boleti trebušček. To razumemo, saj se mnogi na žalost vračajo v domače okolje, ki za mnoge ni prav nič spodbudno. Za takšne imamo še posebno razumevanje, potrebujejo našo tolažbo, objeme in trdno obljubo, da bodo lahko še prišli,« je povedala dr. Breda Prunk Franetič, dolgoletna zdravnica v MZL Debeli Rtič.

To obljubo pa bodo lahko izpolnili le, če bomo državljani Slovenije zbrali dovolj sredstev v dobrodelni akciji RKS Peljimo jih na morje, ki so jo letos s svojo karizmo in prepoznavnostjo podprli člani glasbene skupine Čuki.

»Mi bomo k prepoznavnosti akcije prispevali s svojo glasbo, s tem kar najbolje znamo, močno pa upam, da bodo ljudje razumeli stiske otrok iz revnejših družin, ki jih je v Sloveniji iz leta v leto več, in prispevali po svojih najboljših močeh. Vsak otrok mora imeti prijetne spomine z morja, zato računamo na odprta srca donatorjev,« je akcijo za leto 2021 na pot pospremil Jože Potrebuješ, protagonist skupine Čuki.

Pevec skupine, Jernej Tozon, ki je dolga leta delal kot vzgojitelj v vrtcu, pred leti pa vse poletje z otroki preživel tudi na Debelem Rtiču, pa je dodal: »To so spomini, ki jih otroci shranijo v sebi za vse življenje. Še zlasti tistim, ki jih starši zaradi stiske ne morejo peljati na morje, ogromno pomenijo, omogočijo jim celo, da jih vrstniki ne stigmatizirajo in izločijo zaradi nezavidljivega položaja.«

Matjaž Končan, tretji član skupine Čukov, ki je v teh poznih avgustovskih dneh prekinila svoj dopust in se pomešala med otroki na Debelem Rtiču, pa je z njimi delil svojo plavalno izkušnjo: »V bistvu do tretjega razreda osnovne šole nisem znal dobro plavati, šele leto kasneje sem se naučil, ko smo šli v šolo v naravi. Spomnim se, koliko mi je obvladanje te veščine pomenilo in kako ponosen sem bil na dejstvo, da sem končno splaval.«

Naj se tako počuti čim več otrok.

Z nacionalno dobrodelno akcijo Peljimo jih na morje so na Rdečem križu Slovenije začeli leta 2008 in do danes zbrali 1.539.742 evrov.

Dragocena donatorska sredstva, ki so jih prispevala slovenska podjetja, društva in številni posamezniki, so doslej omogočila brezplačno letovanje za 3503 otroke in 1768 starostnikov, mnogi med njimi so prvič v življenju videli morje. Otroci iz socialno šibkejših okolij tako lahko pridejo na oddih med poletnimi, jesenskimi, zimskimi in prvomajskimi počitnicami, starostnike, ki so zaradi nizkih pokojnin na robu preživetja, pa na Debeli Rtič povabijo jeseni in spomladi.

Aleš Černivec
Dobrodelna akcija Peljimo jih na morje je edina v Sloveniji, ki poskrbi tudi za počitnice starejših. V letovišču jih že komaj čakajo, saj se po veselju in hvaležnosti prav nič ne razlikujejo od otrok.

»Tudi med starejšimi je vsako leto nekaj takšnih, ki v življenju, največkrat zaradi dela na kmetiji, niso imeli možnosti, da bi šli na morje. Tudi zanje ob prihodu najprej organizirajo preizkus plavanja, ker ni povsem gotovo, da vsi, ki pravijo, da znajo plavati, to zares znajo. Spomnim se gospe iz lanskega leta, ki je imela 92 let. Na letovanje je prišla sama in ni potrebovala kakšne posebne družbe ali zabave. Preprosto vesela je bila, da je lahko tukaj. Starejši so najbolj hvaležni gostje, ki se imajo na letovanju vedno dobro. To so naši sončki,« je zaključila mag. Ana Žerjal, vodja MZL RKS Debeli Rtič.

Dobrodelna akcija RKS Peljimo jih na morje za leto 2020/21 je odprta! Naj bo njeno 13. leto srečno!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.