28. 2. 2020, 13:03 | Vir: STA

Nad Slovenijo eksplodiral meteorit, grmenje in svetlobo videli na Hrvaškem

STA

Državna mreža potresnih opazovalnic je ob 10.32 zabeležila padec meteorita. Dogodek je zaznala tudi potresna opazovalnica Črešnjevec, je Arso zapisal na Twitterju. Hrvaški in slovenski mediji pa že objavljajo pričevanja in fotografije bralcev, ki so na nebu zagledali močno svetlobo, potem pa slišali pok in hrup ter videli sledi belega dima.

Tudi hrvaški strokovnjaki ocenjujejo, da je prišlo do eksplozije meteorita, ki so jo okrog 10.30 med drugim čutili na območju Reke, Karlovca in Zagreba. Meteorit naj bi eksplodiral nad Slovenijo, na višini okoli 30 kilometrov, je poročala televizija N1 na svoji spletni strani.

Kot so za STA povedali na Arsu, dejstvo, da so ljudje slišali eksplozijo, pomeni, da je telo prebilo zvočni zid.

Dim je bilo videti nad Učko pri Reki, medtem ko so padec meteorita in grmenje opazili tudi v Zagrebu. Na fotografijah, ki sta jih med drugim objavila meteorološki portal istramet.hr in 24ur.com, je videti sledi belega dima na modrem nebu.

Herman Mikuž iz astronomsko-geofizikalnega observatorija Golovec in Fakultete za matematiko in fiziko je za STA pojasnil, da je v našem osončju veliko teles, zato se lahko zgodi, da ta na svoji poti srečajo Zemljo. Ko kamen iz vesolja prestreže Zemljino orbito, pade v Zemljino atmosfero, kjer nato zaradi trenja zgori ali eksplodira, je dejal. Po njegovih besedah gre navadno za telesa, težka od nekaj kilogramov pa do 10 ali 20 kilogramov.

"Zemlja se giblje s hitrostjo 30 kilometrov na sekundo in če pride tako telo z enako ali še večjo hitrostjo proti nam, se te hitrosti seštevajo. Tukaj so sicer majhne mase, a hitrost pomeni veliko kinetično energijo," je dejal. To lahko povzroči tudi neke vrste eksplozijo, katere posledica je udarni val, torej zračni val, ki ima veliko moč in pometa vse pred seboj."

Kot je pojasnil Mikuž, je mogoče, da v eksploziji ni zgorel celoten meteorit, temveč so njegovi delci padli na tla, a bo to mogoče ugotoviti šele sčasoma ob morebitni organizaciji iskalnih ekspedicij. Ocenil je, da je pri nas takšne delce zaradi veliko vegetacije težko najti, a da so pozimi te možnosti večje kot poleti.

Eksplozijo je primerjal s tisto v okolici ruskega Čeljabinska leta 2013, le da za zdaj ne kaže, da bi tokrat prišlo do poškodb ljudi ali gmotne škode.

Nenavadni dogodek je doživela tudi Slavka Kučič, vaščanka Črneče vasi, v bližini katere je postavljena omenjena Arsova opazovalnica. Kot je opisala za STA, je močno počilo, nato pa so se stresla tudi tla.

Sama je sprva mislila, da se je zrušilo letalo. Bobnenje in tresenje tal je trajalo več minut. Prihajalo pa je z območja Gorjancev, iz smeri Bele krajine, kjer je gozd, je povedala. Pojasnila je še, da kakšne škode v vasi ni videti.

"Slišalo se je, kot da bi grmelo, tudi bobnelo je," pa je za STA povedal župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič. Ob tem pa je pojasnil, da je v občini vse mirno in da se nihče od občanov ni obrnil na občino, da bi poizvedel, za kaj je šlo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.