11. 8. 2021, 18:05 | Vir: STA

Nadzor na UKC Ljubljana pokazal nepravilnosti pri evidentiranju delovnega časa pri 11 delavcih

Nebojša Tejić/STA

Nadzor na UKC Ljubljana je pokazal nepravilnosti pri evidentiranju delovnega časa pri 11 delavcih. Med njimi je eden podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, pri enem je kršitev zastarala. Zaposlenim je bilo tako izdanih devet pisnih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, prav tako bodo od njih terjali neupravičeno izplačane zneske.

Služba za korporativno varnost je aprila ugotovila, da je skupina zaposlenih zdravnikov na ortopedski kliniki UKC Ljubljana večkrat skupinsko evidentirala svoj prihod ali odhod v ozkem časovnem oknu. Zdravniki, ki so jih pozvali, da pojasnijo dogajanje, so zanikali kakršno koli zlorabo sistema. Nepravilnosti ni potrdil niti varnostnik, ki je izjavil, da nikoli ni izvajal evidentiranja zaposlenih in da sam ni zaznal, da bi to počel kdo drug.

V tem času na ortopedski kliniki ni bil nameščen videonadzorni sistem, s katerim bi preverili dejanski prihod in odhod delavcev, da bi lahko potrdili ali ovrgli sum nepravilnosti registracije prihoda in odhoda zaposlenih. Tako po navedbah ljubljanskega UKC niso obstajali zadostni dokazi, ki bi potrdili obstoj nepravilnosti in ki bi omogočili identifikacijo in individualizacijo oseb, ki naj bi zlorabili sistem za registracijo delovnega časa.

A za tem je služba za korporativno varnost primerjala evidence prisotnosti in razporede delovnega časa zaposlenih na ortopedski kliniki, ki so jih podali v zvezi z opravljanjem dela pri drugem delodajalcu. Tako so ugotovili, da so bili nekateri delavci po evidenci delovnega časa na ortopedski kliniki prisotni na delovnem mestu, delo pa so dejansko opravljali pri drugem delodajalcu.

Nepravilnosti obravnava tudi inšpektorat za javno upravo, ki je UKC Ljubljana naložil, da nadzor razširi še na obdobje od marca do novembra lani. Postopek še ni zaključen, zato UKC zaposlenim še ni podal konkretnih zahtevkov za povračilo neupravičenih izplačil, ki jih bodo terjali nazaj.

O zlorabah pri evidentiranju delovnega časa na ortopedski kliniki je sredi aprila poročala TV Slovenija. Med drugim je izpostavila, da so se zlorabe pri evidentiranju delovnega časa dogajale, ko je ortopedska klinika delovala omejeno, odpovedani so bili vsi nenujni pregledi in operacije.

Sodeč po podatkih, ki so jih predstavili v oddaji Tarča, so ortopedi kljub temu zaslužili od tri do štiri tisoč evrov več kot pred epidemijo, čeprav po navedbah Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana nihče od njih ni delal na covidnih oddelkih. V Tarči so tedaj še navedli, da je sedem od dvanajstih zdravnikov iz poročila imelo dovoljenje za delo drugje, na zasebnih klinikah, zato po mnenju novinarjev oddaje obstaja velika verjetnost, da so tam delali prav takrat, ko so bili evidentirani na ortopedski kliniki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.