21. 2. 2021, 07:20 | Vir: STA

Nagrada Bob leta 2020 ravnatelju mariborske druge gimnazije

profimedia

Večerov Bob leta 2020, ki so ga zaradi epidemije podelili v spletni obliki, je letos pripadel šolniku, profesorju in dolgoletnemu ravnatelju Druge gimnazije Maribor Ivanu Lorenčiču. Dobil ga je za izjavo "V življenju lahko uspeš samo takrat, ko si upaš, včasih je treba tudi malo tvegati. Če nič ne tvegaš, največ tvegaš, ker ostaneš tam, kjer si.".

Tradicionalni večer satire in smeha ter praznik odkrite besede sicer že leta poteka v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor z neposrednim prenosom na nacionalni televiziji, letošnjega že 22. po vrsti pa so organizatorji morali podeliti v virtualni različici. Prireditev je znova vodil igralec Jurij Drevenšek.

Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik je ob podelitvi boba poudaril, da se Lorenčičeve misli ne omejujejo zgolj na šolski prostor, ampak so univerzalne, takšna pa je tudi njegova nagrajena izjava v glasovanju bralcev, ki so skupaj oddali okoli 32.000 glasov.

Lorenčič se je v nagovoru zahvalil vsem, ki so glasovali zanj, in pohvalil tudi izjave ostalih nominirancev, saj bi si po njegovem mnenju vsi zaslužili nagrado. Zato je bil presenečen in počaščen, da je bila izbrana prav njegova misel, za katero pravi, da jo večkrat kot napotek za življenje pove mladim, tako svojim dijakom kot devetošolcem na informativnih dnevih.

"Ko so na začetku življenjske poti, je pomembno, da odnesejo s seboj to sporočilo. Tveganje in z njim povezane spremembe so gibalo človekovega razvoja. Marsikdo se tega ne loti, ker bi moral iz cone udobja in se soočiti z nasprotovanji, težavami, velikokrat tudi žrtvami. Toda tisti, ki so tvegali, so človeštvo premaknili tja, kjer je pozneje našlo uspešno pot," je še dodal Lorenčič.

Med letošnjimi finalisti so bili še geograf in zgodovinar Dušan Plut z izjavo "Sedaj je žal pomembno ne samo, iz kako bogate družine izhajaš, ampak tudi, iz katere regije. Mislim, da je to nedopustno. Na teh dveh poljih, na socialnem in regionalnem, smo odpovedali.", raziskovalec Urban Bren z izjavo "Številna mnenja s področij teorij zarot se ne širijo preko medijev, ampak preko interneta, in žal gre tu za nevarno kombinacijo omejenega uma in brezmejnega spleta." in filozof Mladen Dolar, ki je dejal: "Imam predlog za slovenski prevod tvita. Ne čivk, ampak bevsk. To je bolj bevskanje. Namesto javnega prostora in izmenjave debat imamo bevskanje, kdo bo glasneje in pogosteje bevsknil.".

Župnik iz Šmarja pri Jelšah Tadej Linasi je bil kandidat z izjavo "Pogrešam normalnost. Da je nekdo lahko veren, drugi drugače veren, tretji neveren, pa zaradi tega nismo mi in vi in oni.", zdravnik in pisatelj Husam Franjo Naji pa je dejal: "V Evropi je v povprečju še za živali v gozdovih bolje poskrbljeno; vsaj preštete so. Za migrante nihče ne ve, koliko jih je trenutno na poti, koliko jih umre, koliko jih izgine.".

Operna pevka Bernarda Bobro je bila kandidirana z izjavo "Če bomo morali postati nesmrtni, da nam bo politika dovolila zapustiti domove in oditi na delo, potem se nam slabo piše.", maturantka Ana Breznik z izjavo "Ideja raznolikosti mi je všeč, resnica se redko skriva v le eni ideji.", psihiater Željko Ćurić z izjavo "Vsi imajo pravico govoriti, ampak se niso naučili, da nosijo odgovornost za to, kar povedo. Meni ne pride na misel, da bi v javnosti povedal kaj, kar je destruktivno, škodljivo, kar bi komu povzročilo trpljenje.", gledališka režiserka Mirjana Medojević pa je dejala: "Zdi se mi, da v Sloveniji vsi zelo dobro poznamo tudi tisti občutek, ko nam drugi režejo krila, namesto da bi pihali v njih.".

Od leta 1999, odkar Večer pripravlja akcijo, je zmagovalne izjave podalo že 22 Slovencev, med njimi nekateri javnosti zelo znani iz sveta umetnosti, kot so Vlado Kreslin, Polde Bibič, Matjaž Javšnik in Peter Boštjančič, pa tudi iz sveta politike in družbe, kot so Janez Janša, Franc Rode in Ciril Ribičič.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord