A. B. | 8. 3. 2022, 13:18 | Vir: STA

Nagrada Ženske o ženskah: izmed 150 nagrajena ... prav ona

Suzana Tratnik.

Nina Ferkolj, Metropolitan

Nagrado Ženske o ženskah, ki jo ob 8. marcu podeljuje Društvo za promocijo žensk v kulturi, Mesto žensk, letos prejmejo Ženski pevski zbor Kombinat, Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, Zavod Koroška Pride, Pravna mreža za varstvo demokracije ter pisateljica in lezbična aktivistka Suzana Tratnik.

Izmed 150 ... prav ona. 

Letošnja komisija v sestavi Eva Jus, Gala Alica Ostan Ožbolt, Maja Peharc, Urška Sterle in Marina Uzelac je pregledala več kot 150 imen posameznic in kolektivov in izbrala pet nagrajenk. Nominacije so vključevale tako prepoznavna imena kot ženske in kolektive, katerih delo in uspehi še čakajo na zasluženo priznanje.

"Če ženske želimo imeti svojo zgodovino, jo moramo pisati same. Z nagrado izpostavljamo nevidno delo, zgodbe, pogum in odločnost kolektivov in posameznic – bork za boljši svet, feminističnih junakinj" (Mesto žensk). 

Suzano Tratnik je komisija nagradila za njeno vztrajanje pri lezbičnem aktivističnem delu. Je soustanoviteljica lezbične skupine LL v Ljubljani in dolgoletna sodelavka Festivala LGBT filma.
 
 

Kot lezbična aktivistka pa po oceni komisije stoji na zgodovinskih točkah LGBT gibanja na Slovenskem.

"Zdaj le priznam, da me je gnala radovednost. Ker še nikoli nisem spala z aktivno in sem hotela izkusiti, kako je, če ti ženska ne pusti, da se je dotakneš. Kaj pomeni biti objekt ženski, kakšna je igra moči, ko biologija ni usoda" (knjiga Pod ničlo). 

Kot avtorica je objavila sedem kratkoproznih zbirk, šest romanov, otroško slikanico, monodramo, radijsko igro ter dve strokovni deli o lezbičnem gibanju v Sloveniji in o lezbični literaturi. Prevedena so v več kot 30 jezikov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord