4. 2. 2021, 13:09 | Vir: STA

Najboljši mentorji v bolnišnicah po oceni mladih zdravnikov na soboškem oddelku za perioperativno medicino

Marjan Maučec/STA

Po rezultatih druge analize ankete zdravniške zbornice so slovenski zdravniki specializanti za ustanovo oz. oddelek z najboljšimi mentorji na sekundarni in terciarni ravni ocenili oddelek za perioperativno medicino soboške bolnišnice, prav tako pa sta prvi mesti v bolnišnicah pripadli zdravnikoma z omenjenega oddelka.

Oddelek je z najvišjo povprečno oceno pet ocenilo 87 specializantov, največ ocen sta dobila tudi zdravnika Goran Larnsak in Irena Drožina, slednja je tudi predstojnica oddelka, prvi 70, druga pa 50. Zbornica je rezultate objavila prejšnji teden, ocenjevanje je bilo anonimno, analiza pa zajema obdobje od septembra 2019 do oktobra 2020.

Predsednik sveta za izobraževanje zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije Gregor Prosen je ob predstavitvi ankete v soboški bolnišnici po videopovezavi povedal, da je poleg zdravljenja bolnika dolžnost zdravnika tudi prenašati znanje mlajšim kolegom.

Za izobraževanje mladih zdravnikov je po njegovih besedah ključno, da imajo na voljo mentorje, ki jim prenašajo znanje z veseljem, saj je od tega odvisna kakovost izobraževalnega procesa in posledično kakovost zdravstvene oskrbe prebivalstva.

Direktor bolnišnice Bojan Korošec je ob tem povedal, da so ponosni in veseli, da so mladi zdravniki spoznali in tako visoko ocenili specialista mentorja za prenos znanja na mlajše kolege. "Dobro delo z mladimi zdravniki je prav gotovo dobra popotnica za vnaprej," je poudaril.

Po besedah strokovnega direktorja bolnišnice Daniela Grabarja oceno sprejemajo s ponosom in zadovoljstvom, obenem pa kot obvezo, da bodo še naprej najboljša učna bolnišnica tudi na drugih področjih.

Najboljši mentor na sekundarni in terciarni ravni Goran Larnsak je opozoril na veliko odgovornost mentorja in dodal, da ne verjame v avtoriteto, pridobljeno s kričanjem, češ da je to strah, ki je destruktiven. Irena Drožina pa, da je ponosna na dosežek, ker pomeni, da je pot, ki so jo izbrali, prava, pa tudi polna izzivov, obenem pa dokaz, da je tudi v regionalnih bolnišnicah veliko izzivov.

Po rezultatih prve, septembra objavljene analize ankete, so specializanti kot najboljše v tej kategoriji prepoznali oddelek za perioperativno medicino, odsek za travmatologijo kirurškega oddelka in otroški oddelek soboške bolnišnice.

Razmere zaradi koronavirusne bolezni 19 so se v bolnišnici v zadnjem času nekoliko umirile, še vedno pa je najbolj obremenjena s covidnimi bolniki v državi glede na število postelj, ki jih zasedajo. Med tem ko so jih imeli v rdeči coni največ 152, jih je danes 93, na oddelku za intenzivno nego pa se je število z 22 zmanjšalo na 18.

Velike težave pa imajo v bolnišnici z negovalnim osebjem, po besedah pomočnice direktorja za zdravstveno nego Metke Lipič Baligač na bolnišničnem delu potrebujejo 25 zdravstvenih tehnikov in 14 diplomiranih medicinskih sester, dodatnih 14 sester pa še na oddelkih za intenzivno terapijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.