7. 12. 2007, 16:20 | Vir: Playboy

Najlepši kraji za potapljanje

Za vas smo izbrali nekaj krajev, kjer si je definitivno vredno natakniti plavutke in masko ter se podati na čudovito potovanje v globoko modrino!

Lembeh, Indonezija

Kanal med otokom Lembeh in mnogo večjim Sulavezijem je zagotovo eno najbolj nenavadnih potapljaških območij in številni podvodni fotografi ga celo uvrščajo med najlepša na svetu. Potopi so ponavadi zelo plitki, večinoma na globini do 15 metrov, in zato primerni tudi za potapljače z manj izkušnjami. Poleg potapljanja ob koralnem grebenu je tu zanimivo tudi potapljanje na peščenem morskem dnu. Zaradi vulkanskega

izvora je pesek ponekod črno obarvan. Dno je včasih na prvi pogled povsem nezanimivo, v resnici pa se v njem skrivajo pravi zakladi.

Pomoč potapljaškega vodnika je na začetku zelo zaželena. Le priučeno in ostro oko lahko namreč opazi številne rakce, polže in kozice, ki se skrivajo v anemonah ali morskih lilijah. Z nekaj sreče je mogoče najti tudi posebno vrsto morskega konjička, ki se sramežljivo skriva med vejicami rdečih gorgonij. Kdor med potopi v tem kanalu pričakuje srečanja z morskimi psi, mantami in velikimi jatami rib, zagotovo ni na pravem kraju. Kdor pa se veseli srečanj z majhnimi bitji, ki jih je narava obdarila z neizmernim bogastvom barv in oblik, bo le stežka našel primernejši kraj za potapljanje.

Letalska karta do Manada na Sulaveziju: približno 210.000 SIT

Namestitev in hrana: 4000 SIT

Potapljanje: 5000 SIT za potop

Tubataha, Filipini

Dvesto kilometrov od najbližje obale ležita sredi morja dva atola in na vsakem atolu po en otoček. Na prvem svetilnik ponoči že od daleč opozarja na nevarnost koralnih grebenov, na drugem pa se zadržujejo številne jate ptic. K slovesu tukajšnjih koralnih grebenov so prispevale predvsem ogromne pahljačaste gorgonije, sodaste spužve in mehke korale ter seveda življenje ob grebenu, od majhnih koralnih rib do številnih skatov ter morskih psov in delfinov. Tudi srečanja z želvo niso redkost. Vidljivost je ponavadi naravnost fantastična, tudi do 40 ali 50 metrov. Potopi so tu nekoliko globlji, a še vedno v okviru priporočljivih globin. Potapljanje je vsekakor primerno samo za izkušene potapljače in tiste, ki nimajo težav z zibanjem barke na odprtem morju.

Letalska karta do Manile in naprej do?kraja Puerto Princessa: približno 220.000 SIT

Potapljanje: 6-dnevno križarjenje (hrana, namestitev, neomejeno potapljanje) 170.000 SIT

Thistlegorm, Egipt

Potapljanje na potopljenih ladjah je za vsakega potapljača svojevrstno doživetje. Med bolj ohranjene in zanimive zagotovo sodi angleška vojaška tovorna ladja Thistlegorm, ki so jo nesrečnega 6. oktobra 1941 potopile nemške bombe. Na območju severnega Rdečega morja so namreč v začetku druge svetovne vojne potekale pomembne bitke med Nemci in Angleži. Za Thistlegorm dolgo ni bilo znano, kje pravzaprav sploh je. Ladjo so odkrili šele pred dvema desetletjema, na njenem krovu pa je še vedno veliko vojaških tovornjakov, motorjev in celo železniški vagoni, večina strelnega orožja in manjših predmetov pa je, žal, v različnih zbirkah.

Pri Thistlegormu imamo potapljači srečo, da je zaradi velikosti posameznih kosov njegov tovor skoraj v celoti ohranil in to skoraj nedotaknjen. Dostop do motorjev in tovornjakov v trupu ladje je zahteven, zato je potop primeren predvsem za bolj izkušene. V ladji so našle zavetje številne jate rib, ponekod pa so jo že obrasle korale. Leži na globini 30 metrov, zaradi močnih vetrov in tokov pa je sidranje povsem nemogoče. Vse potapljaške ladje se z vrvjo navežejo na potopljeno ladjo.

Letalska karta do Šarm el Šejka: približno 80.000 SIT

Namestitev in hrana: od 10.000 SIT

Potapljanje: približno 6.000 SIT za potop, za ladjo Thistlegorm približno 22.000 SIT za dva potopa

Sipadan, Malezija

Sipadan je otoček na vrhu koralnega stebra, ki se dviga iz globine več kot 600 metrov. Čudoviti koralni grebeni in jate rib navdušijo vsakega potapljača, še bolj pa želve, ki jih je med potapljanjem možno srečati pogosteje kot kjerkoli drugje. Želve namreč na tem otoku v pesek odlagajo jajca in tako marsikatera predre jajčno lupino prav na peščeni obali Sipadana. Žal pa se življenje mnogih med njimi na tem otoku tudi konča. Sipadan namreč pod vod­no gladino skriva še nekaj, po čemer je pravzaprav zaslovel. 18 metrov pod vodno gladino je vhod v votlino, ki je bila dolgo neraziskana, vedelo pa se je, da je tu neobičajno veliko želvjih oklepov in skeletov. Krožili sta dve zgodbi.

Po prvi so želve sem namenoma hodile umirat, po drugi pa so se verjetno izgubile, ko so zašle pregloboko v votlino in niso našle več poti ven. Skrivnost votline je pritegnila tudi znanega oceanografa Jacquesa Cousteauja, ki jo je s svojo ekipo temeljito raziskal in potrdil, da je bolj verjetna druga razlaga. Poleg tega je bil nad tukajšnjimi koralnimi grebeni tako navdušen, da je po nekaj potopih menda dejal: »Tako lepe kraje, kot je Sipadan, sem že videl, vendar pred 45 leti. Zdaj sem zopet odkril tako nedotaknjen podvodni svet.«

Letalska karta do Kota Kinabalu na Borneu: približno 240.000 SIT

Namestitev in hrana na otoku Mabul: 15.000 SIT

Potapljanje: 9.000 SIT za potop

Sanganeb, Sudan

Visoko nad koralnim grebenom in čermi se dviguje svetilnik, s katerega je čudovit pogled v daljavo, globoko pod vodno gladino pa se potapljač znajde v prekrasnem okolju mehkih koral in gorgonij. Nepregledne jate majhnih oranžnih koralnic v plitvinah krasijo ikebane mehkih in trdih koral. Klovnčki plašno oprezajo v zavetju anemon, pozorno oko potapljača pa pogosto opazi tudi glavače. Med bodicami bodičaste zvezde se skrivajo plašne kozice, živopisne školjke tridakne, pritrjene na koralne grebene, pa ljubosumno skrijejo svoje čare, če se jim preveč približaš. Nasprotno pa jate barakud, šnjurov, velikookih ostrižev, ustnjač in drugih rib potapljaču dovolijo, da jim pride povsem blizu.

Ribe so tu precej manj plašne, saj je potapljačev na tem območju manj kot v severnem Rdečem morju. In le redkokje drugje je toliko oči uprtih v potapljača kot tu! Tudi srečanja z morskimi psi so precej pogosta. Največkrat so to sivi in beli grebenski morski psi, včasih pa tudi kladvenice. Morski psi so zelo radovedni, a jih svetloba bliskavic vedno znova prestraši, da odplavajo v modrino, naredijo krog in se znova vrnejo. Svoj teritorij namreč ljubosumno varujejo pred vsiljivci. Predvsem zaradi adrenalina ob srečanju z morskimi psi je potapljanje primerno za izkušene in umirjene potapljače.

Letalska karta?do Port Sudana: približno 190.000 SIT

Potapljanje: 6-dnevno križarjenje (hrana, namestitev, neomejeno potapljanje) 160.000 SIT

TEKST & FOTO: Andrej Voje

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.