26. 1. 2021, 22:00

Najnovejši načrt srbskega Telekoma, kako še bolj onemogočiti delovanje neodvisnih medijev

Shutterstock
Najnovejši načrt srbskega Telekoma, kako še bolj onemogočiti delovanje neodvisnih medijev (foto: Shutterstock)

V uredništvu srbskega N1 so prišli do informacij, ki razkrivajo nov “peklenski načrt” državnega Telekoma, s katerim želi vodstvo, sestavljano pretežno iz članov vladajoče Vučićeve Srbske napredne stranke, izigrati pravila delovanja prostega trga in povečati svoj vpliv na področju medijev v državi. 

Kot pišejo pri N1, srbska vlada pripravlja načrt, kako s pomočjo Telekoma Srbije uničiti neodvisne medije v državi.

Po tem načrtu naj bi Telekom Srbija združil moči s češkim telekomunikacijskim podjetjem Telenor v lasti češkega tajkuna Petra Kellnerja, s ciljem, da se zmanjša tržni delež podjetja Srbske kablovske mreže (SBB) pod 30 odstotkov. Telekom naj bi s to potezo preprečil nadaljnji razvoj medijev v lasti SBB, kot so N1, Nova S in Sport Klub. In čeprav srbska vlada javno zagovarja evropske vrednote, podtalno deluje v smeri uničevanja neodvisnih medijev, tokrat na način, da uniči delovanje uspešnega zasebnega podjetja, poroča N1. 

Srbska vlada se je na povezovanje Telekoma s Telenorjem pripravljala že nekaj mesecev, skupni nastop na trgu pa naj bi potekal tako, da bodo Telenorju ponudili celotno infrastrukturo Telekomovega kabelskega omrežja. Telenor bo na ta način lahko enostavno pridobil veliko naročnikov na svoje storitve, celoten posel pa je usmerjen predvsem v poslabšanje tržnega položaja SBB na srbskem trgu, pišejo pri N1. 

Pri SBB so prepričani, da gre za prakso, ki ni v skladu z evropskimi normami, saj gre za nezakonito povezovanje državnega in zasebnega podjetja z namenom škodovanja drugemu zasebnemu podjetju. Kot še pišejo pri N1, vodstvo Telekoma pri tem sploh ne skriva, da želijo škoditi SBB. Z vstopom Telenorja na srbski trg se bo namreč tržni delež SBB zmanjšal pod 30 odstotkov, s tem pa bi se tudi zmanjšali njihovi prihodki in posledično njihova zmožnost nadaljnjega vlaganja v neodvisne programske vsebine.

Z uničenjem SBB bo Telekom ostal v državi edini dovolj močen igralec na področju telekomunikacij, ki bo lahko vzdrževal obstoječe in ustvarjal nove medije. Svoje prihodke bo namreč še povečal, saj naj bi imel popoln nadzor tudi nad Telenorjevimi naročniki. 

SBB se je že pritožil na Evropsko komisijo, saj menijo, da država s tem poslom vzpostavlja monopol na področju telekomunikacij in medijev. Pri SBB so prepričani, da želi Telekom zaobiti pravila na način, da bo svojo kabelsko omrežje dal Telenorju v najem, slednji pa bo tako dobil pravico, da za svoje storitve uporablja največje omrežje v državi, v katerega je bilo v preteklih nekaj letih vloženih blizu 500 milijonov evrov.

Kot pišejo pri N1, gre tukaj za izigravanje osnovnih principov delovanja prostega trga. Ob tem dodajajo, da je ob vsem skupaj pomembno vedeti, da naj bi posel izpeljalo novo vodstvo Telekoma, ki ga večinsko sestavljajo člani Vučićeve Srbske napredne stranke.

Na potezi je sedaj Bruselj, saj mora posel odobriti Evropska komisija za zaščito konkurence. Dokumente naj bi komisija že prejela, vendar jih niso objavili na spletu, kot to velevajo postopki. V primeru, da komisija odloči, da ni pristojna za obravnavanje tega primera, bo sodelovanje med Petrom Kelnerjem in državnim Telekonom lahko nemoteno steklo.

Podjetje SBB je del skupine United Group, v okviru katerega deluje tudi N1.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.