14. 9. 2017, 16:28 | Vir: STA

"Najprej nas se implementira arbitražna odločba, šele nato se bomo pogovarjali dalje!"

Nebojša Tejić/STA

Arbitražna odločba je zelo jasna in ne potrebujemo posebnega dvostranskega dogovora, je po seji vlade v zvezi z navedbami, da Hrvaška oblikuje predlog o dvostranskem sporazumu o meji na podlagi arbitražne odločitve, pa je dejal zunanji minister Karl Erjavec.

Erjavec je sicer pozdravil dejstvo, da se politični vrh na Hrvaškem pogovarja o arbitražni odločbi, saj so bili ves čas na stališču, da ta ne obstaja. Očitno so ugotovili, da obstaja, in zato danes politični vrh, je dejal. Po njegovih besedah na Hrvaškem ugotavljajo tudi, da ima lahko nespoštovanje odločbe negativne posledice. "To je prvi korak k prepoznanju arbitražne odločbe s strani Hrvaške," je bil še prepričan Erjavec.

Po njegovi oceni je bil signal Zagrebu dan tisti trenutek, ko "smo zaustavili pot Hrvaške v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), saj se je od takrat retorika spremenila".

Glede predloga, o katerem pišejo hrvaški mediji o dvostranskem sporazumu na podlagi arbitražne odločitve in posebnem režimu za ribiče, je Erjavec menil, da je nesprejemljiv za Slovenijo. Pri tem je zunanji minister spomnil, da smo že večkrat imeli dvostranska dogovarjanja s Hrvaško, a na koncu niso veljala, na primer sporazum Drnovšek-Račan. "Če bi šli v neke dvostranske pogovore v tem smislu, da se tudi spreminja vsebina arbitražne odločbe, se bojim, da bi to pomenilo, da bi lahko zaključili s spoštovanjem arbitražne odločbe," je pojasnil. Erjavec zato meni, da je treba vztrajati pri tem, da Hrvaška implementira arbitražno odločbo.

Erjavec zato meni, da je treba vztrajati pri tem, da Hrvaška implementira arbitražno odločbo.

Dodal je, da glede režimov na morju sicer obstajajo različne možnosti. "To so stvari, ki jih potem, ko je odločba implementirana, lahko razumsko dogovorimo in so tudi v skladu s pravom EU," je poudaril Erjavec.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.