19. 8. 2020, 12:05 | Vir: STA

Najstarejši orjaški panda na svetu praznoval 38. rojstni dan

Xinhua/STA

Najstarejši orjaški panda na svetu, ki živi v živalskem vrtu v kitajskem mestu Chongqing, je v nedeljo praznoval 38. rojstni dan. Oskrbniki so mu pripravili veliko zabavo z ogromno rojstnodnevno torto, narejeno iz bambusovih vršičkov, korenja in lubenic, na kateri se je zbralo kakih sto povabljenih. Manjkalo ni tudi daril, posladkov in petja.

Gre sicer za samico po imenu Xingxing, težko 98 kilogramov, ki je z izjemo občasno povišanega krvnega tlaka v dobri zdravstveni kondiciji. Je najstarejši orjaški panda v ujetništvu na svetu in se v "človeških letih" lahko pohvali s častitljivo starostjo več kot 110 let, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Skotila se je leta 1982 v divjini v kitajski provinci Sečuan. V živalski vrt v Chongqingu na jugozahodu Kitajske je prišla stara le leto dni, danes pa se lahko pohvali s številnimi potomci, saj je na čelu družine kar 153 pand. Njeni sorodniki živijo v 20 različnih državah in regijah po vsem svetu.

Po podatkih živalskega vrta v Chongqingu po vsem svetu v ujetništvu živi le kakih 30 orjaških pand, starejših od 30 let, "babi Xingxing", kot ji pravijo, pa je najstarejša.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord