2. 2. 2018, 10:08 | Vir: STA

Največ snega bo na Gorenjskem, horoskop za vse pa pravi: "Kidali boste!"

profimedia

Po napovedih meteorologov s severa v naše kraje prihaja sneg. Čez dan pričakujejo močnejše sneženje. Po podatkih prometno-informacijskega centra se sneg ponekod že oprijema cestišč. Zaradi zimskih razmer sta zaprti cesti čez prelaza Korensko sedlo in Vršič, na cestah čez Ljubelj in Jezersko so obvezne verige.

Na prometno-informacijskem centru opozarjajo, da je zaradi obilne pošiljke snega pričakovati nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanja tovornih vozil in daljši potovalni časi. Voznikom svetujejo, da se na pot ne odpravijo, če to ni nujno potrebno. Sicer pa naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in poskrbijo za ustrezno zimsko opremo.

Na Gorenjskem so že težave

Na Gorenjskem sneg že povzroča prve težave. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je danes okoli 6. ure zjutraj med Bohinjsko Bistrico in Brodom voznica z avtomobilom zapeljala s ceste in se prevrnila na streho. Na cesti je bil voden sneg, voznica pa je nadzor nad vozilom izgubila med vožnjo skozi ovinek.

Praktično povsod na Gorenjskem se sneg oprijema vozišča. Razen v višjeležečih predelih, kot sta Ljubelj in Jezersko, gre večinoma za voden sneg oziroma plundro, ki bistveno podaljšuje pot ustavljanja in ustvarja pojav akvaplaninga. Ponekod je možen tudi nastanek ledenih plošč, opozarjajo policisti.

V višjeležečih delih Gorenjske je že v četrtek in ponoči zapadlo precej snega. Po podatkih Agencije RS za okolje je na Voglu v zadnjih 24. urah zapadlo 70 centimetrov, v Ratečah pa 26 centimetrov snega. V nižjeležečih delih je zaenkrat snega le nekaj centimetrov.

Vendar trenutno zelo močno sneži, vozne razmere pa so zahtevne. "Vozniki naj to upoštevajo in naj vozijo počasneje, bolj previdno in naj pazijo predvsem pri hitrosti vožnje, varnostni razdalji, vožnji skozi ovinke ter na križiščih, krožiščih in prehodih za pešce. Izogibajo naj se tudi prehitevanjem in naglemu zaviranju," opozarjajo policisti.

Dodajajo, naj bodo vozila očiščena, na pot pa naj se ne odpravljajo brez zimske opreme. Pred začetkom vožnje naj vozniki preverijo tudi razmere na cestah. Pazljivi naj bodo tudi pešci, ki so v aktualnih razmerah lahko hitro spregledani.

V gorah so možni plazovi

Zaradi novozapadlega snega je v gorah velika nevarnost snežnih plazov. Uprava RS za zaščito in reševanje posebej opozarja na znatno oziroma veliko nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice, kjer je že v četrtek čez dan padlo okoli 30 centimetrov snega, do danes zvečer pa lahko pade še meter novega snega.

Ker se bo novi sneg slabo sprejemal s podlago na strmejših pobočjih, pričakujejo spontano plazenje. Na dovolj strmem pobočju pa lahko že z manjšo obremenitvijo sprožimo snežni plaz, opozarja Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica Tržič in zaradi večje količine novega snega odsvetuje obisk gora.

Za danes je po celi Sloveniji napovedano obilno sneženje.

  • Največ snega bo zapadlo na Gorenjskem in ponekod na Notranjskem, več kot 40 centimetrov. V večjem delu osrednje Slovenije naj bi zapadlo več kot 25 centimetrov, so še napovedali na Agenciji RS za okolje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord