3. 12. 2020, 08:44 | Vir: STA

Največ snega je zapadlo na Notranjskem in Kočevskem, v prometu ne poročajo o večjih težavah

Nebojša Tejić/STA

Sneg je po napovedih vremenoslovcev pobelil Slovenijo. V vzhodni polovici države je zapadlo med pet in 15 centimetri snega, v zahodni polovici države pa večinoma med 20 in 30 centimetri, je povedala dežurna meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik. V Kočevju je višina snežne odeje debela 33 centimetrov, na Kredarici pa 35 centimetrov.

Največ snega je torej zapadlo na Notranjskem in Kočevskem. Kot kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso), je bila davi ob 7. uri snežna odeja debela 35 centimetrov tudi na Voglu in Vojskem. V Ratečah so namerili 26 centimetrov, na Katarini nad Ljubljano 22, v Postojni 20, v Ljubljani 17 in Črnomlju 15 centimetrov snega.

Na Celjskem sneženje že pojenjava, v nižinah je zapadlo do 10 centimetrov snega, v višinah pa tudi do 30 centimetrov. Manjše težave je zimska ekipa celjskega podjetja Voc imela v klancih, kjer je obtičalo nekaj tovornih vozil, plužne enote pa so še vedno na terenu in izvajajo preventivne posipe, je danes povedal vzdrževanja v Vocu Damjan Maček.

Sneg se ne bo obdržal za dolgo, saj v prihodnjih dneh pričakujemo otoplitev, je napovedala meteorologinja. Danes bo pretežno oblačno, v vzhodni polovici Slovenije bodo občasno še manjše padavine, rahel sneg bo predvsem v Pomurju prehajal v rahel dež.

V petek popoldne se bodo znova začele pojavljati padavine, po nižinah bo deževalo. Deževno vreme se bo v večjem delu države nadaljevalo v soboto in nedeljo, tako da se sneg po nižinah ne bo obdržal niti do konca tedna.

Meja sneženja se bo za vikend zvišala na okoli 1500 metrov, se bo pa, kot kaže zdaj, v začetku prihodnjega tedna ponovno spustila, ampak zaenkrat kaže, da se bo spustila do okoli 1000 metrov nadmorske višine, je napoved opisala meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik. V prihodnjem tednu se bodo padavine še pojavljale, ampak po nižinah kaže na dež, snežilo naj bi med 800 in 1000 metri nadmorske višine.

V prometu zaradi snega ne poročajo o večjih težavah

Prometno-informacijski center o večjih težavah v prometu sicer ne poroča, opozarjajo pa, da so na cestah posipne in plužne skupine, potovalni časi pa so daljši. Opozarjajo tudi, da se obeta otoplitev, sneg bo prehajal v dež, zato bo velika nevarnost nastajanja žledu in poledice.

Zaradi zimskih razmer je zaprt prelaz Vršič, na cesti čez prelaz Ljubelj pa so obvezne verige na avstrijski strani. Mejna prehoda Starod in Jelšane sta zaprta za tovorni promet proti Hrvaški. Na cestah Žaga - Kobarid, Razdrto - Manče, Col - Ajdovščina, Col - Črni Vrh - Godovič in Unec - Bloška Polica - Babno Polje je prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

Tudi na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini, kjer je debelina snežne odeje zjutraj dosegala ali nekoliko presegala 10 centimetrov, ter na Kočevskem, kjer je zapadlo do 30 centimetrov snega, v cestnem prometu ni posebnih ovir. Za tovorni promet je bil predvsem zaradi jutranje konice do 8. ure zaprt le cestni prelaz Vahta na Gorjancih.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je povedal, da so ekipe zimske službe na terenu. Posebnosti v prometu, ki je povsod na območju, za katerega skrbi CGP tekoč, pa ni.


 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.