4. 3. 2021, 08:39 | Vir: STA

Namci podaljšali ukrepe do 28. marca, a naslednji teden že nekoliko sproščajo omejevanje stikov

Shutterstock

Nemčija je do 28. marca podaljšala ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, vendar pa so se nemška kanclerka Angela Merkel in predstavniki zveznih dežel v sredo zvečer po večurnih pogajanjih dogovorili o strategiji postopnega ponovnega odpiranja države, ki bo odvisno od epidemioloških razmer.

V ospredju strategije boja proti proti širjenju novega koronavirusa sta cepljenje proti covidu-19 in množično testiranje, je po sestanku sporočila Merklova. Od naslednjega tedna bo vsak nemški državljan vsak teden dobil brezplačen test, je dejala in napovedala več fleksibilnosti pri oblikovanju seznamov za cepljenje, da bi čim manj terminov ostalo neizkoriščenih. Možno bo tudi cepljenje pri družinskih zdravnikih.

S ponedeljkom bodo v Nemčiji nekoliko sprostili ukrepe za omejevanje zasebnih stikov. Lahko se bosta družili dve gospodinjstvi s po največ petimi člani. Če se bo stopnja okužbe zmanjšala, se bodo omejitve stikov še bolj sprostile. Po vsej državi se bodo lahko odprle knjigarne, cvetličarne in vrtnarije.

Nadaljnje sproščanje ukrepov bo odvisno od sedemdnevne incidence, in sicer bo dovoljeno v regijah, kjer ne presega 100 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Tam bi lahko odprli terase restavracij, kinodvorane in gledališča. Omogočil bi tudi individualni šport v zaprtih prostorih in šport na prostem.

"Narediti moramo korake, to pa morajo biti koraki, ki nas bodo vrnili nazaj," je dejala nemška kanclerka po sestanku. "Leto 2021 ne bo kot leto 2020, zdaj smo bistveno dlje. Zdaj imamo cepiva in teste. Cepivo pomeni izhod iz pandemije," je dejala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord