3. 11. 2020, 11:14 | Vir: STA

Napad na Dunaju izvedel 20-letnik z avstrijskim in makedonskim državljanstvom

Shutterstock
Napad na Dunaju izvedel 20-letnik z avstrijskim in makedonskim državljanstvom (foto: Shutterstock)

Napadalec, ki ga je po napadu v središču Dunaja v ponedeljek zvečer ubila policija, je bil star 20 let, poleg avstrijskega pa je imel tudi makedonsko državljanstvo. Moški je bil v preteklosti že kaznovan zaradi terorističnega združevanja, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal notranji minister Karl Nehammer.

Napadalec z imenom Kujtim Fejzulai je bil ob napadu oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, je pojasnil minister. Šlo je za simpatizerja skrajne islamistične skupine Islamska država, ki je bil 25. aprila 2019 obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskušal odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil IS. 5. decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili na prostost, saj so zanj kot za mladega odraslega veljali določeni privilegiji.

Po poročanju nekaterih medijev je bil 20-letnik albanskega porekla, rodil pa naj bi se na Dunaju, kjer je tudi odrasel. Policijske enote so ga po besedah Nehammerja ustrelile v bližini cerkve svetega Ruperta. Policija je že ponoči preiskala njegovo stanovanje, poleg tega pa je doslej izvedla že več obsežnih racij v njegovem okolju. Preiskali so 15 stanovanj in pridržali več ljudi, je še povedal Nehammer.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.