4. 6. 2017, 11:00 | Vir: STA

Napad na Londonskem mostu in tržnici Borough so izvedli trije napadalci

profimedia
Napad na Londonskem mostu in tržnici Borough so izvedli trije napadalci (foto: profimedia)

Število žrtev sobotnega terorističnega napada v Londonu se je povzpelo na sedem, sporoča policija. Napad na Londonskem mostu in na priljubljeni tržnici Borough so izvedli trije napadalci, ki so jih ubili policisti.

Policija je po napadu okrepila varnostne ukrepe v mestu ter pozvala Londončane in obiskovalce, naj ostanejo mirni in zelo pazljivi. "Še vedno moramo opraviti temeljito preiskavo območja," je dejala vodja metropolitanske policije Cressida Dick.

Na Londonskem mostu je v soboto zvečer vozilo zapeljalo v pešce in jih pokosilo, nakar so iz njega izstopili trije moški z dolgimi noži in na bližnji tržnici Borough začeli zabadati mimoidoče.

Policija je sporočila, da so se policisti odzvali hitro, se pogumno soočili z napadalci in jih ubili. Napadalci so bili ubiti osem minut po prvem klicu na policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med ranjenimi je tudi prometni policist, ki je bil med prvimi, ki so prišli na prizorišče napada. Zaboden je bil v obraz in nogo, poroča AFP.

Londonski župan Sadiq Khan je za BBC povedal, da jih je nekaj od skoraj 50 ranjenih v kritičnem stanju.

Francoske oblasti pa so sporočile, da sta med ranjenimi tudi dva francoska državljana, eden od njiju je huje ranjen.

Policija je še sporočila, da so imeli napadalci na sebi nekaj podobnega samomorilskim pasovom, ki pa niso bili pravi.

Vodja protiterorističnega oddelka londonske policije Mark Rowley je povedal, da napad obravnavajo kot teroristični incident.

Eden od očividcev je povedal, da so napadalci zabadali vsepovprek. "Tekli so sem in tja in kričali 'To je za Alaha'," je za BBC dejal Gerard.

Drugi očividec, Eric, pa je povedal, da je videl tri moške, ki so izstopili iz belega kombija, potem ko so zapeljali v pešce. Sprva je mislil, da bodo pomagali poškodovanim, a so jih namesto tega začeli brcati in tepsti, nato pa so izvlekli nože. Tudi on jih je slišal vzklikati "To je za Alaha".

Najnovejši teroristični napad v Londonu so obsodili tako britanski kot svetovni voditelji. Londonski župan Sadiq Khan jih je označil kot "barbarsko dejanje", ameriški predsednik Donald Trump je Veliki Britaniji ponudil pomoč, francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel pa sta Britancem izrazila sožalje.

Napad se je zgodil le 12 dni po samomorilskem napadu na koncertu v Manchestru, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi, in nekaj dni pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami na Otoku.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.