5. 4. 2019, 08:14 | Vir: STA

Napadalec iz Christchurcha bo moral na psihološko testiranje

Profimedia
Napadalec iz Christchurcha bo moral na psihološko testiranje (foto: Profimedia)

Moški, ki je marca v novozelandskem Christchurchu napadel dve mošeji, bo moral prestati psihološki test, na katerem bodo ocenili, ali je sposoben sodelovati na sojenju. Obtožnico proti Avstralcu so danes tudi uradno razširili na 50 umorov in 39 poskusov umora, kot so napovedali v četrtek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Brenton Tarrant danes ni kazal nobenih čustev, ko je preko video povezave iz strogo zavarovanega zapora v Aucklandu sodeloval na zaslišanju na visokem sodišču v Christchurchu. Med zaslišanjem, na katerem je tožilstvo predstavilo obtožnico, ki ga bremeni 50 umorov, je molčal. Če ga spoznajo za krivega, mu grozi dosmrtni zapor.

Oceno duševnega zdravja je odredil sodnik Cameron Mander, ki je pojasnil, da je to običajen korak pri sojenjih.

28-letnik je prvič nastopil pred sodiščem dan po napadu, ko so ga obtožili enega umora. Ni se izrekel o krivdi niti ni zaprosil, da bi ga izpustili na prostost ob plačilu varščine. Čeprav so sprva domnevali, da se bo želel Tarrant pred sodiščem zagovarjati sam, sta bila danes prisotna tudi njegova odvetnika.

Desničarski skrajnež iz Avstralije je 15. marca napadel dve mošeji v Christchurchu in ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. V svojem manifestu je izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je ameriški predsednik Donald Trump.

Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade. Novozelandska vlada je po napadu napovedala prepoved polavtomatskega orožja oziroma polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki jih je mogoče enostavno predelati v avtomatske puške. To orožje je uporabljal napadalec.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.