26. 3. 2020, 09:12 | Vir: STA

Napadalec na mošeji v Christchurchu Brenton Tarrant nepričakovano priznal krivdo

profimedia

Avstralski desničarski terorist Brenton Tarrant, ki je obtožen umora 51 muslimanskih vernikov v lanskem terorističnem napadu na mošeji v novozelandskem Christchurchu, je danes nepričakovano priznal krivdo.

Premierka Jacinda Ardern in muslimanska skupnost sta izrazili olajšanje ob njegovi presenetljivi odločitvi, saj pomeni, da ne bo potrebno dolgo sojenje, zaradi česar so se oblasti bale, da bi ga lahko izkoristili za neonacistično propagando, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trenton, ki zagovarja prevlado bele rase, se je pred tem izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice, ki ga bremeni 51 umorov in 40 poskusov umorov ter za terorizem. Na v naglici sklicani obravnavi na zahtevo njegovega odvetnika je zdaj krivdo priznal.

"Da, kriv," je dejal 29-letni Tarrant sodišču v Christchurchu preko videopovezave iz strogo varovanega zapora v Aucklandu, ko so mu prebrali obtožnico. Ne on in ne njegov odvetnik sicer nista pojasnila spremembe, je pa s tem Tarrant postal prvi obsojeni terorist na Novi Zelandiji.

Sodnik Cameron Mander je napovedal izrek kazni, a datuma še ni sporočil. Glede na to, da do odločitve množičnega morilca prihaja na dan, ko so na Novi Zelandiji zaradi novega koronavirusa uvedli enomesečno zaprtje države, je dodal, da bo izrek kazni potekal, ko bodo žrtve in svojci žrtev lahko osebno prišli na sodišče.

Država sicer nima smrtne kazni, a se mu obeta, da bo do konca življenja ostal za zapahi. Za vsako od obtožb je namreč predviden dosmrtni zapor, sodniki pa se lahko tudi odločijo, da mu ne bodo omogočili pogojnega izpusta.

Premierka Jacinda Ardern je ocenila, da bo njegovo priznanje krivde prineslo nekaj olajšanja številnim ljudem, katerih življenja je uničil. Izpostavila je tudi pomen tega, da bo za dejanje kaznovan.

Sojenje bi se sicer moralo začeti 2. junija in bi trajalo najmanj šest tednov.

V najhujšem pokolu v novejši zgodovini Nove Zelandije je močno oboroženi Tarrant 15. marca lani najprej izvedel pokol v mošeji Al Noor v Christchurchu, kjer so potekale petkove molitve, nato pa odšel na drugi konec mesta in morilski pohod nadaljeval v mošeji v soseski Linwood. Ob 51 mrtvih je bilo več deset ljudi ranjenih. Napad je tudi posnel.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.